Reforma sudstva doprinela kriminalu i korupciji
Foto: Tanjug

Ministar pravde Nikola Selaković

Reforma sudstva doprinela kriminalu i korupciji

Društvo -
U toj oceni saglasili su se nedavno u Brisleu i visoki zvaničnici Evropske komisije Štefan File i Stefan Sanino

BEOGRAD - Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je da je reforma pravosudnog sistema koja je sprovođena u prethodne tri godine, ugrozila rad svih pravosudnih organa, što je doprinelo da se uveća problem koji država ima sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

Navodeći da se u toj oceni saglasio nedavno u Brisleu sa visokim zvaničnicima Evropske komisije Štefanom Fileom i Stefanom Saninom, Selaković je kazao da je istaknuto "da je sistem pravosuđa veoma uzdrman i da se nalazi u krizi, koja se preliva na sve aspekte funkcionisanja Srbije kao države"."Saglasili smo se da je popravljanje lošeg stanja, na šta su oni ukazivali, a prošla vlast prećutkivala i krila od građana, apsolutni prioritet", rekao je Selaković.

Ministar je dodao da su se saglasili i da je neophodno doneti novu Strategiju razvoja i Akcioni plan za ostvarenje te strategije, a evropski partneri su naglasili da u izradu Strategije moraju biti uključeni svi akteri koji čine lanac borbe protiv korupcije: tužilaštva, sudovi, Agencija, policija, nevladine organizacije, ali i sami građani.

"To iziskuje da se saradnja među svim organima vlasti podigne na visok nivo. Vraćanje poverenja građana u pravosuđe jedan je od osnovnih ciljeva koje je smo pred sebe postavili", kazao je Selaković za Večernje novosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track