DAN NAUKE I INOVACIJA ODRŽAN U SOKOBANJI: Nastavljen nacionalni projekat “Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija” (FOTO)
Foto: press@nitra.gov.rs

DAN NAUKE I INOVACIJA ODRŽAN U SOKOBANJI: Nastavljen nacionalni projekat “Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija” (FOTO)

Društvo -

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija nastavilo je svoju inicijativu kroz nacionalni projekat pod sloganom „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija”, tokom kojeg se organizuju Dani nauke i inovacija u gradovima širom Srbije, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije.

Održan je šesti po redu Dan nauke i inovacija u bioskopu Moravica u Sokobanji. Ovom prilikom, prisutnima se obratila dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i dr Miodrag Nikolić, predsednik opštine Sokobanja. Takođe, Fond za inovacionu delatnost, Fond za nauku i Centar za promociju nauke predstavili su sve aktuelne teme u oblasti nauke i inovacija kroz svoj panel na kom su govorili Milica Krstić, savetnik za projekte i programe Fonda za inovacionu delatnost, Sonja Budiša Milenković, menadžerka za međunarodnu saradnju Fonda za nauku i Nemanja Jovanović, poreski savetnik.

1 / 5 Foto: press@nitra.gov.rs

„Danas se nalazimo u Sokobanji, a povod je projekat Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija „Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija“ tokom kog obilazimo gradove U Republici Srbiji i predstavljamo svoju viziju o tome kako mi vidimo našu zemlju sada i ubuduće. Komuniciramo sa srednjoškolcima, sa studentima, sa građanima i sa privatnim kompanijama da bismo im prikazali šta to država, odnosno, naše Ministarstvo pruža kao mogućnost za razvoj s jedne strane nauke, ali sa druge strane za razvoj preduzetništva i razvoj inovacija. Od Fonda za nauku, Fonda za inovacionu delatnost do nekih poreskih olakšica koje Vlada Republike Srbije donela kako bi osnažila istraživanja i razvoj u privatnom sektoru“, rekla je ministarka dr Jelena Begović i dodala:

„Razgovarala sam sa jednom grupom srednjoškolaca, oni imaju viziju jednog ekološkog parka, imaju čak i biznis model sa reciklažom, ali žele da doprinesu turizmu kroz ojačavanje svesti o prirodi, o recikliranju, o zelenoj planeti. Tu su ubacili i neka inovativna rešenja u IT-ju u vidu programa, igrica za podizanje svesti najmlađih generacija i to je ono što mi želimo da uradimo – da dođemo do svakog inovatora, svake pametne i hrabre glave i svakog preduzetnika u našoj zemlji da bi nam pomogli da zajedno razvijamo ekonomiju i tehnologiju Srbije“.

Posetioci su ovom prilikom mogli da čuju i o prvom niškom programu akceleracije – Launcher, koji je namenjen startapima u ranoj fazi razvoja, pojedincima, timovima i privrednim subjektima, a koji sprovodi Naučno-tehnološki park Niš uz finansijsku podršku kompanije Fazi i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Dani nauke i inovacija u okviru projekta „Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija“ omogućavaju posetiocima sveobuhvatni pristup informacijama vezanim za programe podrške, izvore finansiranja, poreske olakšice, resurse i infrastrukturu istraživačkog i inovacionog ekosistema koji su stalno dostupni u okviru relevantnih institucija. Dodatno, kroz demonstraciju podržanih inovativnih rešenja i naučnih rezultata, prisutni imaju priliku da na primerima dobre prakse otkriju put od ideje do realizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track