OVA ŽENA ČUVA NAŠU TRADICIJU: Vlasnica je jedine preostale zvanične radionice ova dva stara zanata u Srbiji
Foto: Promo

etno

OVA ŽENA ČUVA NAŠU TRADICIJU: Vlasnica je jedine preostale zvanične radionice ova dva stara zanata u Srbiji

Društvo -

Kikinđanka Smiljka Bulatović, jedina je preduzetnica u našoj zemlji koja ima registrovanu radionicu za trukovanje i vez. Kako se taj stari zanat ne bi ugasio, ona obilazi sve krajeve Srbije i drži obuke, pre svega, mlađim naraštajima.

vez, trukovanje
foto: RTV Printscreen

Desetak godina je Smiljka Bulatović, kikindska preduzetnica, u misiji očuvanja starih zanata. Kada je počela da se bavi trukovanjem i vezom, namera joj je bila da taj stari zanat sačuva od zaborava, tako da uveliko prenosi znanje pre svega mladima u Etnografskom muzeju u Beogradu, na seminarima za decu i odrasle, programima dečjeg stvaralaštva i za prosvetne radnike širom Vojvodine.

Da bi se izvezao motiv potrebno je da se na tkaninu nanese crtež po kojem treba da se veze - to je trukovanje.

vez, trukovanje
foto: RTV Printscreen

- Trudim se da ovaj stari zanat promovišem gde god to mogu. Imam plan baš kao u mnogim turističkim gradovima, a radi se o ponudi da se poseti prodavnica starih zanata, to bih jako volela da se na taj način predstavim turistima iz celog sveta. Oni bi se upoznali sa onim što radim, ali i pokušali da naprave nešto slično – kaže preduzetnica iz Kikinde, Smiljka Bulatović.

Problemi sa kojima se čuvari starih zanata trenutno suočavaju ogledaju se u nabavci kvalitetnog materijala za trukovanje, a poslednjih godina i tržište stagnira.

- Prvih šest godina je drastično raslo interesovanje, ali onda je počelo da stagnira. Moram se još više potruditi i da ponudim nešto novo kako bih doprela do svih potencijalnih vezilja kako bi i one bile moji kupci – dodala je Bulatovićeva.

Centar trukovanja u staroj Jugoslaviji bila je Senta i pratično u celoj zemlji nije postojalo nijedno selo bar bez jedne trukerke. Osamdesetih godina prošlog veka interesovanje je počelo da opada, ali zahvaljujući kikindskoj preduzetnici i njenoj ljubavi prema poslu, u našoj zemlji još uvek postoji tradicija i ljubav prema tom starom zanatu.

Kurir.rs/RTV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja