PAŠALIĆ: NIJE SE POVEĆAO NIVO NASILJA U ŠKOLAMA Izuzetno je povećana pažnja i posvećenost svih koji se bave zaštitom dece
Foto: Shutterstock

zaštitnik građana

PAŠALIĆ: NIJE SE POVEĆAO NIVO NASILJA U ŠKOLAMA Izuzetno je povećana pažnja i posvećenost svih koji se bave zaštitom dece

Društvo -

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je na predstavljanju Posebnog izveštaja zaštitnika građana o nasilje u školama da se posle majskog masovnog ubistva u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" nije povećala stopa nasilja u obrazovnim ustanovama i da je, kako je ukazao, povećana posvećenost svih koji se bave zaštitom dece.

Zoran Pašalić
Zoran Pašalićfoto: Beta/Saša Đorđević

On je ocenio da je majski zločin uticao na celo društvo.

- Izuzetno je povećana pažnja svih koji se bave zaštitom i prevencijom, od roditelja, škole, do policije. U prevenciji nasilja najvažnije je da svako radi svoj posao i da svi budu koordinisani. Roditelji ne poznaju dovoljno svoju decu i potrebno je da više razgovaraju s njima. Takođe, škole i nastavnici treba da pokažu inicijativu za brigu o deci i njihovim problemima - kazao je Pašalić.

Naglasio je da su reakcije dece često neprimerene, što je stvorilo matricu ponašanja u školi. Kazao je da je među metodama koje su nadležni preduzeli bilo efikasnih, te da je najvažnije da svi urade svoj deo posla i da budu povezani.

Zaštitnik Građana
foto: Shutterstock

Poručio je da treba da prođe neko vreme da bi rezultati bili vidljivi. Pašalić je dodao da se ne može uporediti stopa nasilja u školama ove godine u odnosu na prošlu.

- Nivo nasilja se nije povećao. Treba pažljivije da se postupa s decom u školama s obzirom na majsku tragediju u školi "Vladislav Ribnikar", gde je učenik ubio devet vršnjaka i školskog čuvara - upozorio je Pašalić.

Radi sprečavanja diskriminatornog nasilja prema verskim zajednicama u školama, zaštitnik građana pokrenuo projekat "Upoznajmo se".

- Imamo saglasnost svih predstavnika verskih zajednica, želimo da postoji mnogo veća sličnost među svim verskim grupacijama, projekat će biti namenjen srednjoškolcima - zaključio je Pašalić.

Nada Ćuk
Nada Ćukfoto: BETAPHOTO/MILAN ILIC

Takođe, juče je predstavljen izveštaja zaštitnika građana i panela mladih savetnika o nasilju u školama za 2022. godinu. Izveštaj se bavi istraživanjem u školama o nasilju nad osetljivim društvenim grupama, a nastao je u okviru zajedničkog projekta "Promocija različitosti i i ravnopravnosti u Republici Srbiji" Saveta Evrope i EU.

Zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Nada Ćuk je podržala aktivnosti ombudsmana, te ukazala na značaj unapređenja načela tolerancije i najavila pokretanje projekta za prevenciju nasilja u školama.

Kurir.rs/D.B.

Bonus video:

04:00

KRISTINU (16) PRODALI ZBOG UGOVORENOG BRAKA, SVEKAR I SVEKRVA JE TUKLI DO SMRTI! Pašalić: Devojčica je mesecima trpela batine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track