NOVI TRAFOI ZA CELU SRBIJU Podrška Vlade Srbije i EU za modernizaciju mreže
Foto: Radenko Živković

NOVI TRAFOI ZA CELU SRBIJU Podrška Vlade Srbije i EU za modernizaciju mreže

Društvo -

Cilj je da svi korisnici imaju sigurnije snabdevanje električnom energijom i da se gubici na mreži svedu na minimum

Elektrodistribucija Srbije dobila je 723 nova transformatora najmodernijeg tipa koja će iskoristiti za unapređenje distributivne mreže na teritoriji cele Srbije. Sredstva za zamenu transformatora obezbedila je Vlada Srbije iz fondova EU u okviru Projekta mera za ublažavanje posledica energetske krize.

Za Distributivno područje Beograd predviđena su 163 transformatora, od čega je ogranku ED Banovo brdo pripalo 30 transformatora.

- Posao je završen efikasno i na vreme. Zahvaljujući dobroj organizaciji i predanom radu zaposlenih u službi za održavanje elektroenergetskih objekata, zamenjeno je 30 transformatora. To su uljni transformatori, snage 630 kVA i 1.000 kVA, zavisno od tipa trafostanica. Uglavnom se ugrađuju trafoi istog naponskog nivoa kao prethodni, ali, kada situacija to zahteva, zbog povećanog broja korisnika, instaliraju se trafoi veće snage. Zamenom trafoa povećava se efikasnost trafostanica, smanjuju se gubici na mreži, odnosno oni su svedeni na minimum. Postigli smo cilj da svi korisnici na području koje pokrivamo imaju sigurnije snabdevanje električnom energijom - rekao je Zoran Timotijević, direktor Ogranka Banovo brdo.

Transformatori su zamenjeni po prioritetu tako da je na Čukarici postavljeno 15 novih transformatora, na Voždovcu 12 i u Rakovici 3.

- To su bili preventivni remonti, jer su stari transformatori funkcionisali, ali smo zamenom povećali efikasnost, a time dolazi do smanjenja gubitaka na mreži. U trafo sekciji imamo relativno mali broj zaposlenih, ali kolege su se maksimalno angažovale, pa se dešavalo da u jednom danu, zamene, čak dva transformatora.- dodaje Timotijević.

Elektro distribucija
foto: Radenko Živković

Radno i na DP Kragujevac

Na Distributivnom području Kragujevac zamena transformatora u trafostanicama 10/0,4 kV zahvaljujući donaciji započeta je u poslednjem kvartalu 2023. godine, a nastaviće se i u novoj 2024. godini.

Ogranku Elektrodistribucija Kragujevac je do sada isporučeno 19 novih transformatora vrednosti 43 miliona dinara. U cilju stabilnijeg snabdevanja, veće raspoloživosti i pouzdanosti sistema, kao i smanjenja gubitaka u mreži, svi donirani transformatori su instalirani u odabrane trafostanice 10/0,4 kV u Kragujevcu, Rači i Lapovu.

- Kriterijum za zamenu bila je dužina eksploatacije transfоrmatora, tako da se menjaju prvo oni najstariji od kojih neki datiraju iz sedamdesetih godina prošlog veka – rekao je Zoran Kovačević, rukovodilac Sektora za elektroenergetske objekte i merna mesta (EEO i MM) u ogranku Elektrodistribucija Kragujevac. - Novi transformatori snage 630 kVA, 400 kVA i 1.000 kVA podići će pouzdanost sistema na viši nivo, smanjiti gubitke i omogućiti stabilnije napajanje na delu teritorije ED Kragujevac.

U okviru ovog projekta Vlade Srbije, i ogranci Elektrodistribucije Smederevo i Požarevac su dobili 29 novih transformatora, vrednih oko 65 miliona dinara, za modernizaciju trafostanica 10/0,4 kV u Smederevu, Velikoj Plani, Smederevskoj Palanci i Požarevcu. U planu je da se ovaj donatorski projekat nastavi.

Redovno održavanje

Za pouzdanost napajanja električnom energijom zaslužno je i redovno održavanje trafostanica. - Remonti se rade dva puta godišnje, pred leto i zimu kada se očekuju najveća opterećenja na mreži. U tom slučaju svaki remont podrazumeva proveru svih elemenata koji čine trafostanicu i postrojenje – rekao je Timotijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja