VIŠE OD 20 MILIONA NORVEŠKIH KRUNA ZA CIVILNO DRUŠTVO: Ulažemo u stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana
Foto: Shutterstock

VIŠE OD 20 MILIONA NORVEŠKIH KRUNA ZA CIVILNO DRUŠTVO: Ulažemo u stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana

Društvo -

Dodelom regionalnih grantova u ukupnom iznosu od 18,5 miliona norveških kruna i dodatnih gotovo pet miliona za operativne grantove za organizacije civilnog društva iz Severne Makedonije, Srbije i Crne Gore, počela je dvodnevna regionalna konferencija „SMART Balkans - Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan. Već prvog dana dodeljeno je ukupno 11 regionalnih za zemlje Zapadnog Balkana i 10 operativnih grantova, četiri za organizacije civilnog društva iz Severne Makedonije, četiri iz Srbije i dve za organizacije iz Crne Gore.

Konferenciju je otvorila ambasadorka Kraljevine Norveške za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju Kristin Melsom, koja se u svom uvodnom obraćanju osvrnula na važnost civilnog društva u građenju regionalne saradnje između zemalja regiona u cilju postizanja stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu:

- Vlade i civilna društva su stubovi demokratije. Otvoreni dijalog doprinosi inkluzivnim i informisanim javnim debatama koje društvo pokreću napred. Jačanjem saradnje možemo da ubrzamo napredak u korist svih građana. Regionalna saradnja je kamen-temeljac stabilnosti i prosperiteta. Nordijska saradnja donosi ekonomske prednosti, tehnološke inovacije i veće poverenje među građanima.

Za ministarku odbrane Republike Severne Makedonije Slavjanku Petrovsku, miran i bezbedan Balkan je moguć samo ako je on integrisan. Mnogo puta se pokazalo da su za nas procesi integracije i procesi pomirenja u svakoj od naših zemalja, ali i među nama:

- Kada govorimo o evropskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana, govorimo o jednoj Evropi koja je ujedinjena. Ne mislimo o Evropskoj uniji samo kao o ideji, već govorimo o nečemu što nas usmerava u svakodnevnom životu, o mogućnosti zajedničkog rada kao jednakih članica Evropske unije - istakla je ona.

Za Mariju Ristesku, izvršnu direktorku Centra za istraživanje i kreiranje politike, u vreme kad opšta polarizacija globalne scene direktno utiče na dinamiku bezbednosti Zapadnog Balkana, a civilni sektor ima ključnu ulogu u izgradnji otpornosti i promovisanju mira u regionu.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track