LAMPICE, VATROMETI I PRSKALICE MOGU DA POKVARE PRAZNIKE, ALI BUDU I FATALNI: Ukrasi od stiropora i plastike lako su zapaljivi!
Foto: Gavin Bevis / Alamy / Alamy / Profimedia

DUŠAN JOVANOVIĆ, KOMANDIR DVD MATICA, UPOZORAVA

LAMPICE, VATROMETI I PRSKALICE MOGU DA POKVARE PRAZNIKE, ALI BUDU I FATALNI: Ukrasi od stiropora i plastike lako su zapaljivi!

Društvo -

Budite oprezni jer je dosta ukrasa od stiropora, plastike i ostalih lako zapaljivih materijala, a izbegavajte i kačenje sijalica po zavesama

Tokom zimskih meseci, a posebno u danima praznika, vlada posebna atmosfera, ali preti i opasnost od požara, i to zbogukrasnih sijalica, prskalica i vatrometa! Mnogi domovi su ukrašeni i važno je biti izuzetno oprezan!

Nema godine da ne dođe do neke nezgode prouzrokovane nekvalitetnim lampicama i pirotehničkim sredstvima, a na sve to valja dodati i nestručnost, pa i raznorazne izazove koji mogu da se završe fatalno.

Dušan Jovanović
Dušan Jovanovićfoto: Kurir televizija

- Kada se radi o pirotehnici, jako je bitno da se rukuje prema uputstvu... Vatrometi, prskalice i petarde, pored toga što mogu da izazovu povrede, isto tako mogu da izazovu požare sa materijalnom štetom i tragičnim ishodom. Pirotehniku ne treba aktivirati u zatvorenim prostorijama. Neophodno je da se sa pirotehnikom rukuje van okruženja u kojem može lako doći do požara, da ti projektili ne lete prema stambenim objektima, šumama... - upozorava za Kurir Dušan Jovanović, komandir dobrovoljnog vatrogasnog društva Matica Zemun.

petarde, pirotehnika, vatromet
foto: Shutterstock

Naglašava da deci nikako ne treba dozvoljavati da rukuju pirotehnikom. Ističe da je veoma važno da se ova sredstva ne kupuju na pijačnim i improvizovanim tezgama.

- Ako se već kupuju pirotehnička sredstva, to treba da se čini u ovlašćenim radnjama i treba slediti uputstva i konsultovati se s prodavcima o bezbednom načinu rukovanja - napominje Jovanović.

Pažnju je potrebno obratiti i na novogodišnje sijalice.

- Nikada ne ostavljati bilo šta što može izazvati požar uključeno u struju ukoliko planirate negde da odete. Koliko god da su sijalice lepe, treba ih isključiti da bi porodica i kuća ostali bezbedni. Isto važi i tokom noći. S druge strane, pre uključivanja lampica treba proveriti kablove da nisu negde oštećeni, da nije neki u prekidu. Ukoliko se primeti da ima nekih oštećenja, treba ih otkloniti, jer uvećavaju rizik od požara i ugrožavaju bezbednost onoga ko time rukuje.

0649359067, Božić, Nova godina, Deda Mraz, Božić Bata, ukras, jelka
foto: Eliano Imperato / AFP / Profimedia

Posebno ističe da valja izbegavati i kačenje sijalica po zavesama, s obzirom na to da požar može brzo planuti zbog materijala od kojih se one proizvode.

- U principu, treba voditi računa da nisu blizu grejnih tela koja razvijaju veliku temperaturu da ne bi došlo da kratkog spoja na samom kablu. Jako je važno podsetiti građane da jelke ne stavljaju blizu grejnih tela i kvarcnih grejalica, kao i ostale dekorativne elemente. Generalno, ima dosta ukrasa koji su napravljeni od stiropora, plastike, i to su sve materijali koji lako mogu da se zapale i ugroze bezbednost u našim domovima - zaključuje Jovanović.M. Branković

ŠTA OKO SE SIJALICE ZAPALE

  • pozvati vatrogasce
  • ukoliko je moguće, sijalice isključiti iz struje
  • požar nikad ne gasiti vodom
  • evakuisati se na bezbedno
mačka, jelka, novogodišnja jelka
foto: Dmitry Marchenko / Alamy / Alamy / Profimedia

ČINJENICE

  • neke sijalice, ako su stalno uključene, mogu da se zagreju i do 90 stepeni
  • pre postavljanja lampica na jelku i pre uključivanja proverite da li je utičnica ispravna, a žice neoštećene
  • jelku nikad ne ukrašavajte upaljenim sijalicama, već isključenim
  • jelku postavite što dalje od peći, grejalica, TV i radijatora
  • deca ne bi trebalo da barataju ukrasima koji se napajaju strujom

VATRA ZAČAS PLANE

Obratite pažnju na grejna tela

Dragan Miković, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, apeluje da se strogo vodi računa o grejnim telima i da ih ni nakratko ne ostavljaju bez nadzora.

- Treba obratiti pažnju i na šporete na drva da ne ispadne žar. Grejalice ne ostavljati blizu zapaljivih stvari, preko njih nikako ne treba prebacivati nešto da se suši, niti ih ostavljati uključene ako i nakratko izlazimo iz kuće. Mnogi misle: „Ma neće se meni dogoditi požar, samo da trknem do prodavnice, brzo se vraćam“, a vatra plane začas.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track