POJAČANA KONTROLA ZA PRAZNIKE: Ovo više neće moći da se unosi iz Srbije u Austriju
Foto: Nemanja Nikolić

POJAČANA KONTROLA ZA PRAZNIKE: Ovo više neće moći da se unosi iz Srbije u Austriju

Društvo -

Kako bi se sprečilo unošenje afričke kuge svinja u Austriju, u narednim nedeljama sprovodiće se pojačana ciljana kontrola u putničkom saobraćaju.

Cilj je da se kod putnika razvije svest o tome da je unošenje mesa iz zemalja van Evropske unije zabranjeno i podleže carinskoj kontroli.S obzirom na predstojeće praznike i s tim u vezi i putnički saobraćaj iz zemalja u kojima je ova pojava zabeležena, izričito se upozorava na opasnost od unošenja virusa u Austriju kroz transport svinjskog mesa odnosno prerađevina od svinjskog mesa, navodi se u saopštenju ambasade Austrije u Srbiji.

Slanina, Meso, Kobasice, Kulen, šunka, Mesne Prerađevine, Pečenica
foto: Profimedia

Pored divljih svinja, čovek je glavni prenosilac ove virusne infekcije, koja obično ima smrtni ishod po domaće svinje i divlje svinje, dok za čoveka ovaj virus ne predstavlja opasnost po zdravlje. Unošenje navedenih proizvoda (među njima su i termički neobrađena šunka, kobasice, mesni namazi itd) iz zemalja van Evropske unije je zabranjeno.

Unos iz zemalja članica Evropske unije dozvoljen je u količini za ličnu upotrebu u domaćinstvu, ukoliko je proizvođač predmetnu prerađevinu u zemlji proizvodnje podvrgao veterinarskoj kontroli u skladu sa propisima, što se očekuje od proizvoda dostupnih u redovnoj prodaji (npr. roba iz supermarketa).

Meso ili mesne prerađevine iz domaće proizvodnje, koji nisu podvrgnuti kontroli od nadležnih službi, predstavljaju veliki rizik, navodi ambasada Austrije.

Bonus video:

05:22

EVO ŠTA JE SVE CARINA ZAPLENILA U PROTEKLOJ GODINI! Slobodan Tomić iz Uprave carina: Nalazili smo narkotike u PELENAMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track