MUP RASPISAO KONKURS ZA 1.100 BUDUĆIH POLICAJACA! Radović i Belencan otkrili KOJI SU USLOVI KONKURSA I KAKO SE BIRAJU KANDIDATI
Foto: MUP Srbije

KURIR TV

MUP RASPISAO KONKURS ZA 1.100 BUDUĆIH POLICAJACA! Radović i Belencan otkrili KOJI SU USLOVI KONKURSA I KAKO SE BIRAJU KANDIDATI

Društvo -

MUP je raspisao konkurs za upis 1.100 budućih policajaca koji traje do 29. decembra.

Polaznici će pohađati Centar za osnovnu policijsku obuku. Biće primljeno: 550 policajca, 300 polaznika za saobraćajnog policajca i 250 graničnih policajca. Oni će raditi u Beogradu, ali i u još 26 policijskih uprava širom Srbije.

Koji su uslovi konkurska? Kako se biraju kandidati?

Na ova pitanje odgovorili su gosti jutarnjeg programa Kurir televizije, potpukovnik policije Nemanja Radović i pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije pukovnik policije Zlatko Belencan.

- Pravo učešća na konkursu imaju lica koja su državljani Republike Srbije. Koja imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, neprekidno najmanje godinu dana. Zatim da imaju prijavljeno prebivalište na području organizacione jedinice za koju konkurišu. Da nemaju manje od 18 i više od 24 godine starosti. Odnosno da nemaju više od 27 ukoliko su u pitanju svršeni studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta, pošto i njih primamo na jednu skraćenu obuku i dajemo im priliku da uđu u Ministarstvo unutrašnjih poslova(MUP) i da započnu radni odnos. Zatim, kandidati treba da imaju završenu srednju školu u četvorogodišnjem trajanju. Treba da ispunjavaju bezbednosne uslove, odnosno da ne postoje bezbednosne smetnje po zakonu o policiji za njih. Zatim da poseduju važeću nacionalnu vozačku dozvolu za upravljanje motornim vozilom B kategorije i da ispunjavaju kriterijume zdravstvene, psihološke i fizičke sposobnosti koje su neophodne za započinjanje radnog odnosa u MUP-u na radnom mestu ovlašćenog službenog lica - otkrio je Radović.

05:57

MUP RASPISAO KONKURS ZA 1.100 BUDUĆIH POLICAJACA! Radović i Belencan otkrili KOJI SU USLOVI KONKURSA I KAKO SE BIRAJU KANDIDATI

Belencan se osvrnuo na samu obuku.

- Privilegija je biti policajac. Zato se i vrši selekcija i biraju najbolji kandidati. Kada govorimo o obuci, ona je podeljena u više nivoa. Prva osnovna obuka traje 22 nedelje. Kada govorimo o specijalističkim delovima, a to je za graničnu policiju i saobraćajnu policiju uzima se u obzir nastavni program zbog specifičnosti izvršenja tih zadataka. Kada govorimo graničnoj policiji treba reći da oni moraju da vladaju veštinom komunikacije sa uglavnom migrantskom populacijom, zato što štite granicu. Zatim moraju da vladaju stranim jezikom, savremenim tehnikama za detekciju ilegalnog prelaska državne granice, termovizije i ostale tehnike koje koriste - rekao je Belencan i dodao:

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Kada govorimo o saobraćenoj policiji, treba reći da je upravo u konkursu navedeno striktno da će oni raditi uviđaje saobraćenih nezgoda. Ne treba zaboraviti činjenicu da je vrh poslova saobraćene policije, vršenje uviđaja saobraćenih nezgoda. Bez obzira da li je to krivica ili je to sa elementima prekršaja. Od kvaliteta vršenog uviđaja zavisi kakav će biti sudski postupak. Tu se upravo na licu mesta skupljaju sve činjenice, svi dokazi koji će se prezentovati sudijama, da li prekršajnih ili krivičnih sudova. Samim time će se kvalitet vođenja postupka povećati ukoliko bude kvalitetan uviđaj. Zbog toga se uprava saobraćena policija opredelila da upravo u Centru za osnovnu policijsku(COP) obuku izvrši obuku kandidata, odnosno polaznika kursa. I koji budu uspešno završili obuku, oni će moći da rade samostalno. Naravno, znanje i razumevanje će dobiti u COP-u, a samu veštinu će dobiti u svojim organizacionim jedinicama.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:28

DECA VIŠE NEĆE NAPUŠTATI ŠKOLE U SLUČAJU DOJAVE BOMBE Ovako će se postupati po novom Protokolu: MUP pronašao lokacije i adrese!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track