OVAJ DEČKO IMA 2 IMENA I 2 PREZIMENA! To nije najčudnije u Srbiji, matičarka otkriva: Došli roditelji detetu da daju ime MESEC!
Foto: Printscreen/TV Prva

OVAJ DEČKO IMA 2 IMENA I 2 PREZIMENA! To nije najčudnije u Srbiji, matičarka otkriva: Došli roditelji detetu da daju ime MESEC!

Društvo -

Nekada popularna imena poput Jelena, Milan ili Dragan gotovo da su iščezla, ali zato danas imamo Auru, Dantea, Voljenu. Deca imena dobijaju po precima, ali roditelji često biraju i strana imena, a zanimljivo je i to što se sve češće daju dva imena ili dva prezimena.

Stefan Milan Paunović Mirić ima dva imena i dva prezimena, a tokom života uglavnom su ga zvali po prvom imenu, dok mu u ličnoj karti stoje sva četiri.

Stefan Milan Paunović Miri
foto: Printscreen/TV Prva

"Roditelji su se složno dogovorili da bude jedno ime i jedno prezime, Stefan Mirić, međutim deda sa majčine strane se umešao jer nije želeo da mama bude poslednja Paunović, zbog porodične istorije pa su se tako dogovorili da imam dva prezimena. Do drugog imena je došlo tako što mi se kum zvao Milan, kao i i deda, pradeda i pop pa su se odlučili da mi kršteno ime bude Milan”, objasnio je Paunović Mirić.

Međutim, matičarka Gordana Zorić ističe da po zakonu dete može da ima ograničen broj imena i prezimena.

“Zakon kaže da na ovim našim prostorima kada se beba rodi može da ima jedno ime i dva prezimena ili dva imena i jedno prezime i nikako drugačije. Znači ukupno tri. Na roditeljima je da biraju”, objašnjava Gordana Zorić.

Gordana Zorić
foto: Printscreen/TV Prva

Ona je istakla i da roditelji često ne razmišljaju da li će dete sutra imati problem zbog neobičnog imena.

“Sećam se da je bio bračni par koji je detetu dao ime Mesec. Mi smo se pitali kako će zvati dete, a vrlo brzo su roditelji došli da mu promene ime. Još neka neobična imena koja smo imali bila su Dan i Krum", objasnila je ona.

Kurir.rs/TV Prva/B92

Preneo: R.J.

Bonus video:

05:55

JUGONOSTALGIČARI, OVO JE ZA VAS: U ovom muzeju naći će te preko 500 eksponata, od PRVIH PRIJEMNIKA DO PRVIH RAČUNARA! I dalje RADE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track