PREVIŠE POVLAĐUJEMO DECI: Evo šta kažu poznati stručnjaci o slučaju pretučenog doktora i njegove dece
Foto: Privatna Arhiva

kurir tv

PREVIŠE POVLAĐUJEMO DECI: Evo šta kažu poznati stručnjaci o slučaju pretučenog doktora i njegove dece

Društvo -

Slučaj doktora Branka Kajtazija koga su s decom prebili maloletnici u školi, potresao je srpski javnost.

Gosti jutarnjeg programa Redakcija na Kurir TV pedagog Nataša Andonovski i advokat Nebojša Perović saglasni su da se otišlo predaleko u povlađivanju deci i da će se nasilje samo umnožavati jer se ništa ne čini u praksi.

Nataša Andonovski
foto: Kurir TV

- Meni nije neočekivano, prosto već smo se navikli na nasilje, nasilje je svuda oko nas, živimo nasilje. S obzirom da radim sa decom, ja sam specijalni pedagog, meni se obraćaju upravo oni koji imaju problema sa nasiljem kod dece. Znate kako, imate sad jedan začarani krug nasilja, nasilje u principu rađa nasilje. Jednostavno deca koja trpe nasilje u školi, ne žele da kažu da su na bilo koji način maltretirani od strane vršnjaka, svojim roditeljima. Zašto? Da roditelji upravo ne bi došli u školu jer se onda nasilje pojačava - kaže Andonovski.

01:35

NASILJE ĆE SE UMNOŽAVATI JER NIŠTA NE RADIMO! Pedagog Nataša Andonovski pesimista po pitanju iskorenjivanju problena

Konstatovala je da će se nasilje samo umnožavati jer se ništa ne preduzima osim priče.

- Mi ništa nismo preduzeli da ga sprečimo. Na prevenciji ne radimo, institucije zakazuju, škola nema odgovarajuće načine, oduzeli smo i zapravo neke stvari koje smo imali pravo da sprovodimo nekada. Mi samo pričamo da deca ne treba da budu žrtve, ali ništa ne činimo po tom pitanju, tako da jednostavno će se to samo ići dalje i dalje i biti sve masovnije.

Nebojša Perović
foto: Kurir TV

Drugi sagovornik voditeljke Anastasije Čanović pozabavio se uzrokom nasilja maloletnika.

- Svakojake nelogičnosti i nerazumnosti nama stižu iz tog zapadnog sveta u vidu nekih ljudskih prava, među kojima su i prava deteta. Postoji univerzalna deklaracija o pravima deteta, ali mislim da se otišlo jedan korak dalje da se prelazi u uslovno rečeno anarhiju. Mi imamo slučaj od pre desetak godina kada su deca zapalila prosjaka u Novom Sadu. Deci se govori da su prinčevi, kraljevi, a bila su nekad srećna vremena. U tim srećnim vremenima, ovi, ne znam kako da ih nazovem, bi dobili batine od policije, dobili bi batine od roditelja, dobili bi batine od nastavnika i to bi bila najbolja moguća, specijalna i generalna prevencija - smatra Nebojša Perović.

02:18

U SREĆNA VREMENA, NASILNIKA BI PREBILA POLICIJA, PA NASTAVNIK PA RODITELJI Advokat: Povlađivanjem deci UŠLI SMO U ANARHIJU

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:28

ZAŠTO RETKO ILI NIKADA NE PRIJAVLJUJU NASILJE NAD DECOM? Ivanović o zlostavljanju SEDMOMESEČNE BEBE za Kurir: Ovako su saznali

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track