OD MARTA JOŠ 22 INOVATIVNA LEKA DOSTUPNA PACIJENTIMA U BOLNICAMA: Pogledate SPISAK za koje tačno bolesti su ovi lekovi!
Foto: Srdjan Bosnić

U RFZO POTPISANi SPORAZUMi

OD MARTA JOŠ 22 INOVATIVNA LEKA DOSTUPNA PACIJENTIMA U BOLNICAMA: Pogledate SPISAK za koje tačno bolesti su ovi lekovi!

Društvo -

Još 22 inovativna leka biće na pozitivnoj listi i dostupni pacijentima koji boluju od različitih karcinoma, multiple skleroze i psorijaze od marta sledeće godine zahvaljujući ugovorima koje su danas potpisali RFZO i farmaceutske kuće.

- Za poslednjih šest godina znatno je povećana dostupnost inovativnih terapija zahvaljujući višestrukom povećanju budžeta. Ove godine lista lekova proširena je sa 22 nova inovativna leka, čime je nastavljen kontinuitet u obezbeđivanju inovativne terapije o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - rekla je prof. dr Sanja Radojević Škodrić i dodala da je za poslednjih šest godina na listu lekova stavljeno 96 inovativnih lekova, dok je za osam godina, od 2007. do 2015, stavljen 21 inovativni lek:

Rfzo, RFZO, Sanja Radojević Škodrić
foto: Srdjan Bosnić

- To je nesumnjiva potvrda da je država prepoznala značaj ove vrste skupe terapije i da će i u narednom periodu nastaviti sa obezbeđivanjem inovativnih lekova. Potpisivanjem ugovora između RFZO i farmaceutskih kuća napravljen je još jedan korak kako bi ovi lekovi u martu bili dostupni obolelima od različitih malignih bolesti, multiple skleroze i psorijaze. Zahvaljujući ovim ugovorima, deo troškova nabavke ove skupe terapije preuzimaju i farmaceutske kompanije, kao što je praksa i u drugim zemljama, što omogućava da više lekova bude dostupno obolelima.

Bojan Trkulja

Odlična vest

Bojan Trkulja, predsednik Udruženja proizvođača inovativnih lekova "Inovija", čestitao je RFZO na "još jednom novom rekordnom proširenju liste inovativnim lekovima".

- Ovo je odlična vest ne samo za one bolesnike koji će se za koji mesec lečiti onim najboljim što medicina može u ovom momentu da im pruži već odlična vest i za sve osiguranike u našoj zemlji jer pokazuje kontinuitet u proširenju liste inovativnih lekova. Uz najavu da ćemo već sledeće godine imati rešeno i pitanje sistematskog finansiranja inovativnih lekova kroz izdvojenu budžetsku liniju za ulazak tih lekova na pozitivnu listu, to je dovoljan razlog za optimizam da će u godinama pred nama ishodi biti poboljšani kada je u pitanju lečenja, da sustignemo druge zemlje Evrope kada je u pitanju dostupnost inovativnih lekova - rekao je Trkulja.

Na listu lekova dodata su 22 nova inovativna leka, i to 16 za bolesti koje se dosad nisu lečile o trošku RFZO i šest terapijskih alternativa - novi inovativni lekovi za bolesti za koje već postoje inovativni lekovi o trošku RFZO. Ugovore potpisuju sa 10 farmaceutskih kompanija.

Rfzo, RFZO, Sanja Radojević Škodrić
foto: Srdjan Bosnić

- Nakon toga Vlada Srbije usvaja listu, pa sledi sprovođenje tendera, tako da će ovi lekovi biti dostupni u bolnicama od marta. Sve više radimo na decentralizaciji davanja terapija, a to znači da će sve veći broj bolnica biti uključen u davanje inovativnih terapija, da pacijenti ne idu više na tercijalni nivo. Na taj način će građani koji boluju od raznih malignih i nemalignih bolesti imati inovativnu terapiju u svojim najbližim ustanovama, da ne moraju da putuju u druge gradove - rekla je direktorka RFZO i dodala:

NOVI INOVATIVNI LEKOVI SU ZA OVE BOLESTI:

6 za karcinom dojke

3 leka za karcinom pluća

1 lek za karcinom prostate

4 leka za adjuvantni melanom

1 lek za kolorektalni karcinom

1 lek za karcinom jetre

1 lek za multipli mijelom

3 leka za psorijazu

2 leka za multiplu sklerozu

NA LISTU DODATO I 36 NOVIH LEKOVA ZA BOLESTI KOJE SE VEĆ LEČE O TROŠKU RFZO, TZV. NO BUDGET LISTA:

- za HIV

- za hepatitis B

- za dijabetes

- za hroničnu opstruktivnu bolest pluća

- za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis

- anestetici

- kontrastna sredstva

- antidepresivi

- druga oboljenja

- Budžet za ovu skupu terapiju se povećavao iz godine u godinu. Za inovativne lekove 2020. izdvojeno je 2,8 milijardi dinara, 2022. oko 5,8 milijardi, a ove godine 6,2 milijarde. Međutim, to nije jednokratno ulaganje, već se novac obezbeđuje za svaku godinu nakon stavljanja na listu, tako da je ove godine za inovativne lekove za pacijente koji već primaju inovativnu terapiju izdvojeno oko 30 milijardi dinara.

Od ove godine prave, rekla je direktorka RFZO, novu strategiju, a važna novina je što će ubuduće biti izdvojena posebna linija u budžetu RFZO za inovativne lekove, dakle, neće biti zajedno sa svim ostalim lekovima.

J. S. S.

Bonus video:

03:00

U SRBIJU STIŽU INOVATIVNI LEKOVI ZA RAK DOJKE! Pacijentkinja: Srećna sam i zahvaljujem se RFZO! Očekujem MANJI STEPEN SMRTNOSTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track