SVI IZ OKRUŽENJA KAO DA SE TRUDE DA SE SLUČAJ ZABORAVI: Učeniku ostranjena slezina, pokušavaju da se sakriju detalji nesreće!
Foto: printskrin, Shutterstock

MISTERIJA

SVI IZ OKRUŽENJA KAO DA SE TRUDE DA SE SLUČAJ ZABORAVI: Učeniku ostranjena slezina, pokušavaju da se sakriju detalji nesreće!

Društvo -

Bojana Kojić Jezdimirović, v. d. direktorka Mačvanske srednje škole u Bogatiću u kojoj je došlo do vršnjačkog nasilja, nakon čega je jednom učeniku odstranjena slezina, u razgovoru za Kurir negira da je došlo do tuče, ali ne želi da otkriva šta se tačno desilo.

Prema informacijama do kojih smo došli, a koje smo objavili u jučerašnjem broju, dvojica đaka su se potukla jer jedan od njih nije hteo da spusti noge sa stola tokom pauze. Potom smo naišli na niz kontradiktornosti. Naš izvor je kazao da je odmah pozvana majka dečaka koji je povredio drugoga i da je povređenom, koji se žalio na jake bolove u stomaku, rekla da će platiti sve što treba samo da kaže lekarima da je pao. Lekar nije poverovao u tu priču, urađen je rendgen i učenik je hitno upućen u Šabac, gde je urađena operacija.

Ali tamo ga je dovezla njegova majka u privatnom automobilu i kazala da se povredio posle pada sa traktora!

Direktorka škole je u prvi mah rekla da se ništa nije desilo, da su to dva najbolja druga, pa je prekinula vezu, nekoliko minuta je bila zauzeta, a kada smo je ponovo dobili, odgovorila je da ne sme ništa da govori bez konsultacija sa školskim odborom. Ministarstvo prosvete je istaklo da će uputiti inspekciju i da je reč o težim povredama.

Bogatić
foto: printskrin, Shutterstock

Nakon tog Kurirovog prvog teksta ponovo smo juče pozvali direktorku.

- Ne mogu da otkrivam ništa jer je postupak u toku. Mi smo sve odradili. Napominjemo da je celokupna procedura u toku i da zbog interesa učenika škola ne sme i ne treba da izvlači prerane zaključke. Ustanova je odmah slučaj prijavila Ministarstvu prosvete preko platforme "Čuvam te" - navela je ona.

Školski tim za prevenciju i reagovanje na nasilje ovaj incident je okarakterisao kao drugi nivo nasilja, čime je izbegnuto obaveštavanje Ministarstva prosvete, MUP i Centra za socijalni rad, a indicije pokazuju da je u pitanju treći nivo, koji uključuje automatski sve pomenute institucije.

Upitali smo i to direktorku škole, a ona je odgovorila da "nije problem da inspekcija radi svoj posao".

- Što se tiče nas, sve je po protokolu - rekla je Kojić Jezdimirović.

Prosvetna inspekcija će najverovatnije, prema našim saznanjima, školu posetiti nakon praznika.

- Navodno su ta dva dečaka najbolji drugovi, a njihovi roditelji nisu želeli da se zbog ovoga diže prašina. Dečak nije povredio slezinu zbog udarca rukom ili nogom, nego zato što se prilikom tog obračuna udario u klupu. Prosvetna inspekcija će utvrditi šta se zapravo desilo kada ode u školu - naveo je naš izvor.

Milorad Antić
Milorad Antićfoto: Kurir tv

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, naveo je za Kurir da je, prema njegovom mišljenju, ovo treći nivo nasilja, kao i da oni koji to prikrivaju treba da budu sankiconisani.

- Direktori škola u 99 odsto slučajeva ne govore istinu, a razlog je strah od inspekcije. Plaše se smene, a za direktorku ove ustanove bi bilo najpametnije da sama podnese ostavku. Ovde bi trebalo da se utvrdi odgovornost svih. I ta majka koja je slagala treba prekršajno da odgovara za to - naglasio je Antić.

Bonus video:

07:01

ŽESTOK OKRŠAJ U PROGRAMU UŽIVO! Antić: Krivim pedagoge, psihologe za vršnjačko nasilje! Tišma: Ne prebacujte odgovornost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track