KADA NAUMITE DA PALITE PETARDE RAFALNO, POMISLITE NA OVO! Gosti Kurira APELUJU: Pripazite! Oni ne znaju šta se DEŠAVA (VIDEO)
Foto: MUP

kurir tv

KADA NAUMITE DA PALITE PETARDE RAFALNO, POMISLITE NA OVO! Gosti Kurira APELUJU: Pripazite! Oni ne znaju šta se DEŠAVA (VIDEO)

Društvo -

Nova godina je period koji mnogi u našoj zemlji žele da obeleže uz vatromet, petarde i razna druga pirotehnička sredstva. Nažalost, neretko smo svedoci ozbiljnih povreda zbog nestručnog korišćenja pirotehničkih sredstava, a postavlja se i pitanje da li je moguće da potpuno suzbijemo ovu lošu naviku tokom praznika.

Loznica, Nova Godina, novogodišnje ruho
foto: T.I.

Zbog petardi stradaju i životinje. Najugroženiji među njima su psi, koji se veoma plaše petardi. Neretko kod njih dolazi do srčanog zastoja sa smrtnim posledicama

O bezbednoj upotrebi pirotehnike, ako već ne možemo bez nje, danas razgovaraju gosti Kurir TV i to Rade Milošević iz Uprave za preventivnu zaštitu Sektora za vanredne situacije MUP i Aleksandar Gavrić iz Animal Reskju Srbija.

Gavrić je akcentovao zakon pre svega kada je o tome reč.

"Kada mislim o vama, mislim na sve pisane elektronske medije, gde želimo ukazati na sve opasnosti koje mogu nastati upotrebom pirotehničkih sredstava i petardi, naravno, rekao je.

Ovih dana, tema pirotehnike i njenog uticaja na naše okruženje nikada nije bila važnija. Upotreba petardi i pirotehničkih sredstava ima štetne posledice, posebno kada su u pitanju deca i životinje.

- Nastojimo podići svest roditelja i staratelja o zakonskim regulativama koje zabranjuju upotrebu ovih sredstava od strane maloletnika. Naš cilj je ne samo smanjiti njihovu upotrebu već i osigurati da se koriste na siguran način kako bi se sprečile povrede i materijalna šteta koja može nastati - istakao je i dodao:

Problem je u tome što životinje ne znaju šta se dešava, za razliku od nas.

Posebno zabrinjavajuće je kako pirotehnika utiče na naše ljubimce. Zvukovi petardi mogu dovesti do napada panike kod životinja, koje u panici pokušavaju pobeći ili se sakriti. Reakcije su često traumatične, a uzimanje sedativa može biti rizično ako nije u saradnji s veterinarom. Vlasnici pasa i mačaka neretko se suočavaju sa situacijom gde njihovi ljubimci beže ili se kriju danima, izazivajući ozbiljnu zabrinutost.

02:38

MUP APELUJE

To traje nekoliko meseci, verujte mi. Jednostavno, neki roditelji kažu da to počne za Novu godinu, a dete se smiri tek preko leta - istakao je.

Pored životinja, ljudi, posebno deca i starije osobe, suočavaju se sa ozbiljnim posledicama. Povrede prstiju, očiju i emocionalne traume samo su deo štete koja se može desiti zbog upotrebe pirotehnike.

Ovogodišnja sezona praznika treba da bude vreme radosti, ne bezbednosnih rizika. Pored podizanja svesti, važno je preduzeti mere kako bismo zaštitili sebe, naše ljubimce i naše sugrađane od potencijalnih opasnosti koje donosi upotreba petardi i pirotehničkih sredstava.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:00

PORAZ U UKRAJINI POVEZAN SA RATOM U IZRAELU?! Vojni pilot: Šta se stvarno desilo znaćemo za 50 godina, uvodi se NOVA OPASNOST!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja