ROĐENA I DRUGA BEBA IZ DONIRANIH JAJNIH ĆELIJA! Klinički embriolog Ana Jeremić: Evo kad je na svet došla i KOG JE POLA!
Foto: Profimedia

KURIR SAZNAJE!

ROĐENA I DRUGA BEBA IZ DONIRANIH JAJNIH ĆELIJA! Klinički embriolog Ana Jeremić: Evo kad je na svet došla i KOG JE POLA!

Društvo -

Druga beba začeta uz pomoć doniranih jajnih ćelija rođena je u Srbiji, saznaje Kurir.

- Mama se porodila pre dva dana u GAK "Narodni fornt" i na svet donela zdravu devojčicu, potvrdila je za Kurir Ana Jeremić, klinički embriolog i šef Kabineta za embriologiju GAK "Narodni front".

Ana Jeremić
foto: Marina Lopičić, Privatna Arhiva, Shutterstock

Ovo je druga devojčica rođena u našj zemlji, koja je začeta doniranim reproduktivnim materijalom iz inostranstva i ujedno druga rođena u "Narodnom frontu" o trošku RFZO, odnosno države.

- Jajne ćelije stigle su iz Španije u februaru, postupak vantelesne oplodnje počeo je u martu, a trudnoća je potvrđena u aprilu. Kompletan postupak vantelesne oplodnje sa doniranim reproduktivnim materijalom, vođenje trudnoće i porođaj obavljeni na klinici GAK "Narodni front". I mama i beba su dobro - kaže Jeremićeva i dodaje da je ova žena godinama bezuspešno pokušavala da se ostvari kao majka.

bebe
foto: Shutterstock

Podsetimo, prva beba rođena iz doniranog reproduktivnog materijala na svet je došla polovinom decembra, kada se porodila žena od 37 godina, kojoj je to ujedno i bio prvi pokušaj vantelesne oplodnje jer je ona od samog početka bila kandidat za donaciju jajnih ćelija. Čekala je da država krene sa uvozom reproduktivnog materijala i odmah ušla u postupak vantelesne oplodnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track