NA DRUŠTVENIM MREŽAMA KRUŽE LAŽNE VESTI O HAKERSKIM NAPADIMA NA KOMPANIJE U SRBIJI! Pojedinci bi da stvore paniku i profitiraju
Foto: Shutterstock

nema mesta strahu

NA DRUŠTVENIM MREŽAMA KRUŽE LAŽNE VESTI O HAKERSKIM NAPADIMA NA KOMPANIJE U SRBIJI! Pojedinci bi da stvore paniku i profitiraju

Društvo -

Poslednjih dana, na društvenim mrežama pojavljivale su se lažne vesti o navodnim hakerskim napadima na domaće kompanije. Priče su se širile o tome kako su razne hakerske grupe probile bezbednosne sisteme, pristupile poverljivim informacijama i lak zahtevale otkupnine. Međutim, ključno je istaći da, prema dostupnim informacijama, nema dokaza da su ovi napadi zaista i izvršeni.

Izvor ovih lažnih vesti nije neka organizovana hakerska grupa, već pojedinci koji se lažno predstavljaju, ciljajući na stvaranje panike i nesigurnosti među korisnicima i kompanijama i ne bi li došli do nelegalne zarade. Ova taktika nije nova, ali je postala sve učestalija u digitalnom svetu gde informacije brzo cirkulišu, a provera njihove validnosti često izostaje.

Razlozi zbog kojih pojedinci šire ovakve lažne vesti su mnogobrojni. Glavni motiv često leži u želji za sticanjem brzog profita i, kao što smo rekli, nelegalne zarade. Strah i nesigurnost koje ove vesti izazivaju mogu primorati kompanije da plate otkup, misleći da će time zaštititi svoje podatke.

U drugim slučajevima, motivacija može biti jednostavna želja za priznanjem ili stvaranje haosa i zabune.

hakeri, dark veb, kartica, kreditna kartica, Čikago
foto: Shutterstock

Tehnički aspekti ovakvih prevara obuhvataju korišćenje sofisticiranih metoda za falsifikovanje tragova i stvaranje uverljivih lažnih dokaza. Ovo može uključivati korišćenje naprednih tehnika obmane kao što su lažni mejlovi, lažne veb stranice, i sofisticirani phishing napadi.

Posledice ovakvih lažnih vesti su dalekosežne: od nepotrebne panike medu korisnicima i zaposlenima, preko finansijskih gubitaka, pa sve do potencijalne štete reputaciji kompanija.

Iako su ove vesti očigledno lažne, one služe kao opomena o važnosti sajber bezbednosti i potrebe za kontinuiranim obrazovanjem i svesnošću o digitalnim pretnjama. Takođe, ovo je podsetnik za sve korisnike i kompanije da budu oprezni i da uvek provere validnost informacija koje dolaze iz nezvaničnih izvora.

Kurir/Telegraf

Bonus video:

01:08

NA DRUŠTVENIM MREŽAMA IMA KVALITETNOG I OBRAZOVANOG SADRŽAJA! Sagovornici Kurir TV: Suzbijanje sajber kriminala ima OVAJ problem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track