"IZGUBIO SE ODNOS ČOVEKA SA ČOVEKOM! Postali smo virtualni" Teolog Lazić: Praznični duh je ispunjenost ljubavlju i praštanjem
Foto: Shutterstock

kurir tv

"IZGUBIO SE ODNOS ČOVEKA SA ČOVEKOM! Postali smo virtualni" Teolog Lazić: Praznični duh je ispunjenost ljubavlju i praštanjem

Društvo -

Pred nama je praznični vikend: sutra je Badnji dan i Badnje veče, a u nedelju slavimo Božić, rođenje Hristovo.

Božić
foto: Shutterstock

Ovaj najveći hrišćanski praznik uvek označava šansu za novi, bolji početak, a kao i pozdrav "Mir Božji, Hristos se rodi" podseća nas na ono najvažnije - da živimo u miru sa sobom i sa drugima, da praštamo i volimo.

Ukrajina, božić
foto: AP/Evgeniy Maloletka

Nebojša Lazić, teolog ispričao je gledaocima Kurir televizije šta predstavljaju ova dva velika hrišćanstva praznika, posebno kada je reč o srpskim običajima.

Nebojša Lazić
foto: Kurir tv

Teolog Lazić naglasio je važnost prazničnog duha ističući da su praznici mnogo više od poklona i obroka.

- Samo tako možemo da proslavimo praznik. Sam praznik Božić znači da se Bog rodio, da je postao čovek. Bog je postao čovek da bi čovek postao Bog- istakao je Lazić.

U osvrtu na simboliku praznika, teolog je naglasio duboko značenje Badnjeg dana, bdenja i čekanja Hrista. Upoređujući tradiciju s modernim vremenom, izneo je zabrinutost zbog gubitka pravog ljudskog kontakta usled virtualnih realnosti.

05:39

IZGUBIO SE ODNOS ČOVEKA SA ČOVEKOM! Postali smo virtualni Teolog Lazić: Praznični duh je ispunjenost ljubavlju i praštanjem!

- Izgubili smo taj odnos s čovekom, licem u lice. Postali smo virtualni - rekao je.

Lazić je odbacio ideju da se Božić povezuje s paganskim praznicima, argumentujući matematički temelj slavlja 7. januara. Kroz teorijski pristup, objasnio je vezu između događaja iz Svetog pisma i datuma slavlja Božića.

Govoreći o ličnom iskustvu praznovanja, istakao je važnost porodične bliskosti i činjenice da praznik nije samo darivanje i obroci, već i prilika da se daruje zajednica.

- To darivanje predstavlja radost, ali i priliku da se sastavimo, posebno s onima kojima je potrebna pomoć - naglasio je.

Zaključio je, naglašavajući da je prava suština praznika u zajedništvu i radosti koju donosimo jedni drugima. Praznični duh treba biti ispunjen ljubavlju, praštanjem i brigom za druge.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:18

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja