STIGLE PRVE ANALIZE DUNAVA POSLE POTONUĆA BARŽE SA ĐUBRIVOM: Nema promena fizičko-hemijskih osobina vode
Foto: Beoinfo

STIGLE PRVE ANALIZE DUNAVA POSLE POTONUĆA BARŽE SA ĐUBRIVOM: Nema promena fizičko-hemijskih osobina vode

Društvo -

Prve analize uzoraka vode reke Dunav, nakon potonuća barže "Lola - 5" koja je prevozila azotno đubrivo, pokazala je da nema promena organoleptičkih osobina vode reke (boja, miris i vidljive otpadne materije), odnosno da su parametri u okvirima I i II klase kvaliteta površinskih voda, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Agencija za zaštitu životne sredine je tokom dana obavila vanredno uzorkovanje vode Dunava na profilu Novi Sad u 07:30, 10:30, 13:30 i 16:20 časova, navodi Ministarstvo.

"Rezultati prvih analiza pokazali su da su se u propisanim granicama kretale vrednosti opštih fizičko hemijskih parametara kao što su pH vrednost, elektroprovodljivost, rastvoreni kiseonik, procenat zasićenja vode kiseonikom, amonijačni azot, nitrati, nitriti, ortofosfati, ukupan fosfor i hemijska potrošnja kiseonika", saopštilo je Ministarstvo.

Uzorci su dopremljeni u laboratoriju Odseka za kontrolu kvaliteta vode i sedimenta u Novom Sadu, kako bi se nastavilo sa detaljnijim analizama na ukupan organski ugljenik, ukupan azot i organski azot, čiji se rezultati uskoro očekuju.

Ministarstvo zaštite životne sredine nastaviće da obaveštava javnost o rezultatima daljih analiza, koji se prikupljaju.

Natovarena barža "Lola - 5", koju je vukao nemački brod "Antonia" potonula je u 00.40 sati kod Bačke Palanke. Do plovne nezgode je došlo kada je brod udario u stub mosta "25-Maj" koji spaja granične prelaze Bačka Palanka-Ilok, na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Republici Hrvatskoj.

Kurir.rs/RTS/Ministarstvo zaštite životne sredine

Preneo: B.V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track