OVAKO JE SRBIJA PROSLAVILA BOŽIĆ: Posle paljenja badnjaka i vatrometa na Badnje veče, podeljeni dukati širom zemlje (FOTO)
Foto: Zorana Jevtić, Nenad Kostić

RADOSNO

OVAKO JE SRBIJA PROSLAVILA BOŽIĆ: Posle paljenja badnjaka i vatrometa na Badnje veče, podeljeni dukati širom zemlje (FOTO)

Društvo -

Pravoslavni vernici proslavili su Božić, najradosniji hrišćanski praznik, širom naše zemlje i sveta u radosti, miru i slozi. Tradicionalno paljenje badnjaka uz vatromet na Badnje veče održano je ispred mnogih crkava, a najveća gužva bila je ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, gde se okupilo više hiljada vernika, koji su prisustvovali i ponoćnoj liturgiji. Na božićnje jutro na ovom mestu upriličeno je i lomljenje čestice sa 33 zlatnika, čemu su se najviše obradovali mališani.

badnjak, Badnje veče, paljenje badnjaka, Loznica
foto: Kurir.rs/T.Ilić

Česnica je bila teška preko 200 kilograma, prečnika četiri metra, a u njoj su bila 33 zlatna dukata. Najmlađima je podeljeno i 4.000 krstića i 2.000 paketića. Porodica Radivojević je bila srećne ruke i izvukla je jedan od dukata.

1 / 6 Foto: Nenad Kostić

Blagosloven dan

- Pošto živimo blizu Hrama, svake godine smo tradicionalno ovde. Ovo uopšte nismo očekivali. On za nas, naš dom i porodicu predstavlja veliku sreću na ovaj blagosloven dan. Hristos se rodi - kazala je za Kurir mama Ana Radivojević, koja je izvukla dukat.

česnica, lomljenje česnice, Hram Svetog Save
foto: Nenad Kostić

I petočlana porodica Tadić iz Belog potoka je ovog jutra bila ispred Hrama, a najmlađi član, petogodišnja Tara Tadić, dobila je dukat.

česnica, lomljenje česnice, Hram Svetog Save
foto: Nenad Kostić

- I prošle godine smo dolazili ovde, ali ništa nismo izvukli. Deca se raduju česnici. Ove godine nas je krenula sreća, naročito malu Taru. Božić proslavljamo kod kuće, u krugu porodice, a ovaj dukat će od danas biti čuvar našeg doma i verujemo da će nam doneti sreću i zdravlje - kaže nam majka

Ana Tadić, dok nam je Tara poželela srećan praznik.

- Hristos se rodi - rekla nam je srećna devojčica. Trogodišnja Dunja je sa svojim roditeljima prvi put ispred Hrama na lomljenju česnice, a odmah je bila srećne ruke jer je pronašla zlatan dukat. Sreću nije mogla da sakrije dok ga je u ručicama ponosno nosila.

česnica, lomljenje česnice, Hram Svetog Save
foto: Nenad Kostić

Božić na Kosmetu

Deci u Leposaviću podeljeni paketići

Najradosniji hrišćanski praznik Božić u Leposaviću je obeležen u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog jutarnjom liturgijom, pričešćem, lomljenjem česnice i podelom paketića najmlađima. Zlatnik je ove godine izvukao Petar Živić.

- Sreća nas je pogledala za ovaj praznik. Prelepo proslavljamo Božić. Posle liturgije idemo kući da uživamo. Svima želimo sreću, mir, zdravlje i blagostanje - poručila je Dunjina porodica.

Lomljenje božićne česnice u Kruševcu, Kruševac, Česnica
foto: Ptavoslavna eparhija kruševačka

Zdravlje i spasenje

Ispred Hrama je sa svojim sinom bila i Beograđanka Katarina Milojević, koja kaže da rođenje Isusa Hrista za njih predstavlja zdravlje i spasenje.

Veličanstvena proslava

Božić u Parizu uz grejanu rakiju i trubače

Badnje veče, Božić, Srbi, Pariz
foto: Printscreen Youtube/Svi Srbi u Parizu

U predgrađu Pariza, ispred Crkve Svetog Save u mestu Bondi, gde se nalazi i Crkva Svete Petke, naši ljudi su se, kao i svake godine, okupili na Badnje veče u velikom broju kako bi obeležili Hristovo rođenje. Vernici su boravili na službi, ali i ispijali grejanu rakiju i veselili se uz trubače ispred naših parohija. Ovo je dan koji već godinama okuplja naše ljude u velikom broju daleko od Srbije.

- Uzeli smo česnicu, pojeli je, dobili krstić i paketić, i sada idemo kući da uživamo u ovom lepom danu i prazniku - rekla nam je Katarina, dok je mališan nosio kući komadić česnice.

Majka Dragana Doroslovac je na lomljenje česnice dovela svoja dva sina Pavla i Nikolu, a iako nisu pronašli dukat, bili su presrećni.

KBC "Dragiša Mišović"

Na Božić rođeno pet beba

U KBC "Dr Dragiša Mišović" na Božić je od ponoći do jutra rođeno pet beba.

bebe, Porodilište
foto: Shutterstock

Prva beba na najradosniji hrišćanski praznik bila je devojčica, a majka je trećerotka. I prethodne godine je prva božićna beba bila devojčica, a dobila je ime Višnja.

- Božićno jutro smo do sada provodili kod kuće. Ovo je prvi put da smo ovde i mnogo nam se dopalo, uživamo u prazniku. Hristos se rodi - kaže srećna mama Dragana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track