OVO SU OBIČAJI DRUGOG DANA BOŽIĆA, JEDNO NIKAKO NE RADITE! Evo do kada se pozdravlja sa "Hristos se rodi" i kuda odlaze neveste
Foto: Zorana Jevtić

praznovanje

OVO SU OBIČAJI DRUGOG DANA BOŽIĆA, JEDNO NIKAKO NE RADITE! Evo do kada se pozdravlja sa "Hristos se rodi" i kuda odlaze neveste

Društvo -

Drugi dan Božića posvećen je Saboru presvete Bogorodice, a treći dan najradosnijeg hrišćanskog praznika je Stevandan. Za drugi dan Božića odlazi se kod prijatelja, kumova, dočekuju se gosti.

Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom.

Božić
foto: printscreen

Drugi dan Božića u narodnim verovanjima posvećen je sabiranju dobrih dela i mirenju. Naziva se i Božji ili Srednji dan, i provodi se svečano, u znaku solidarnosti, milosrđa, prijateljstva. Obilaze se kumovi, prijatelji i komšije, primaju gosti.

Kažu, ko vam se nađe na kućnom pragu da nikako ne treba da ga vratite, nego da ga na najbolji način ugostite. U Vojvodini se po tradiciji prežu konji, vrani i beli.

Još se ponegde zadržao običaj koleda. Grupa maskiranih mladića obilazi kuće, pevaju koledarske pesme, želeći domaćinstvu zdravlje i napredak. Ponegde mladi u naselju, porti ili na raskršćima igraju u kolu, dok drugi na trkama, na okićenim konjima, "vijaju" Božić.

Česnica, Božić, Kosovo i Metohija, Kim
foto: Kosovo Online

Neveste odlaze u svoj rod gde ostaju nekoliko dana.

Praznovanje traje do malog Božića, odnosno 14. januara. Ne posti se do Krstovdana. Pri susretu ljudi se pozdravljaju tradiconalnim božićnim pozdravom, rukuju se i ljube.

Kurir/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track