"PUCALO SE KAO DA OBJAVLJUJEMO TREĆI SVETSKI RAT" Đenović o srpskoj pompeznoj proslavi Božića: Da li je mir ili nemir Božji?
Foto: T.I.

kurir tv

"PUCALO SE KAO DA OBJAVLJUJEMO TREĆI SVETSKI RAT" Đenović o srpskoj pompeznoj proslavi Božića: Da li je mir ili nemir Božji?

Društvo -

Za sve pravoslavne Srbe, Srpsku pravoslavnu crkvu i vernike danas je drugi dan Božića.

Božić, čestitka
foto: Kurir, Shutterstock

U Hramu Svetog Save u Beogradu i u drugim crkvama širom zemlje proslava Božića počela je služenjem ponoćne liturgije.

Badnje Veče, Božić
foto: Nemanja Nikolić

U manastiru Pećka patrijaršija na Kosovu i Metohiji, božićnu liturgiju služio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

patrijarh Porfirije, Božić
foto: Kosovo online Youtube Printsceen

Draško Đenović, verski analitičar, naglasio je važnost Pećke patrijaršije i izrazio zabrinutost zbog nedostatka kontinuirane verske posvećenosti.

Đenović Draško
foto: Kurir tv

- Siguran sam da je ova poruka stigla do 90% pravoslavnog življa u našoj zemlji. Ako pogledamo Badnje veče, ona silna pucnjava, vatromet i prangije, to je više ličilo kao da žele da ubiju Hrista, a ne da dočekaju rođenje Hrista spasitelja - izjavio je Đenović.

- Na badnje veče se pucalo kao da nije u pitanju mir Božji da se donosi, nego kao da objavljamo Treći svetski rat. A to nije poruka koju je poslao Patrijarh Srpski gospodin Porfirije. Znači, Božić jeste praznik ljubavi i mira, a ne svega onoga što se dešavalo u našoj zemlji - dodao je Đenović, naglašavajući neslaganje između prazničnih običaja i duhovnih vrednosti.

Peć, Pećka Patrijaršija, Patrijarh Porfirije
foto: BETA/Amir Hamzagić

Đenović je istakao važnost Pećke patrijaršije kao simbola srpske pravoslavne tradicije.

- Pećka patrijaršija jeste, mogu slobodno reći, svojevrstan centar Srpske pravoslavne crkve kroz vekove - rekao je, ističući istorijsku i duhovnu vrednost ovog mesta.

Njegova zabrinutost leži u nedovoljnoj posvećenosti vernika, posebno u modernom dobu.

- Hrišćanstvo treba da živi u nama. Hrišćanstvo treba da bude svaki dan u nama, a ne samo o crkvenim praznicima. To je otići u Pećku patrijaršiju - naglasio je Đenović, izražavajući žal zbog fizičke nedostupnosti ovog istorijski važnog mesta svima, zbog "političkih" okolnosti.

08:07

PUCALO SE KAO DA OBJAVLJUJEMO TREĆI SVETSKI RAT! Đenović o srpskoj pompeznoj proslavi Božića: Da li je mir Božiji ili nemir?

Đenović je takođe podsetio na istorijske događaje koji su obeležili srpsku crkvu, ističući kako su često postojali usponi i padovi u istoriji. Kroz priču o događajima iz prošlosti, ukazao je na kompleksnost i težinu uloge duhovnih lidera.

Još jednom je pozvao na kontinuiranu posvećenost veri i dublje razumevanje istorije Srpske pravoslavne crkve, upućujući na važnost očuvanja duhovnih vrednosti i srpske tradicije.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:41

NI MRTAV NEĆU PREREGISTROVATI VOZILO Anketa Srba na KiM pokazala ZANIMLJIVE REZULTATE! Evo šta kažu iz kosovske policije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track