UMRO ČUVENI SRPSKI DEČJI PSIHIJATAR: Napustio nas u 93. godini, govorio je da BATINA NIJE IZAŠLA IZ RAJA: "Nju su iz raja OTERALI"
Foto: Printscreen

UMRO ČUVENI SRPSKI DEČJI PSIHIJATAR: Napustio nas u 93. godini, govorio je da BATINA NIJE IZAŠLA IZ RAJA: "Nju su iz raja OTERALI"

Društvo -

Najpoznatiji i najcenjeniji dečji psihijatar prof.dr Svetomir Bojanin preminuo je u 93. godini, saopštio je Centar za logopediju i ranu intervenciju – dr Nestorov, čiji je dugogodišnji saradnik i jedan od utemeljivača bio prof. Bojanin.

Ostaće upamćen po izuzetnom pristupu deci, po tome što se uvek zalagao za nenasilne metode discipline i ljubav isticao kao najmoćniju vaspitnu metodu. „Batina nije iz raja izašla, nju su iz raja oterali“, govorio je prof. dr Svetomir Bojanin.

Rođen je 1932. godine u Bolmanu, u Baranji. Stručna javnost ga poznaje, pored ostalog, i kao profesora koji je uveo predmet neuropsihologija na Univerzitet u Beogradu i predavao ga na Defektološkom i Medicinskom fakultetu. Autor je i koautor dva univerzitetska udžbenika i više stručnih monografija iz oblasti psihijatrije razvojnog doba.

Karijeru je započeo 1959. godine kao lekar na psihijatrijskom odeljenju u Opštoj bolnici u Zrenjaninu. Od 1960. godine, do odlaska u penziju 1998. Godine radio je u Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu kao dečiji psihijatar. Na Defektološkom fakultetu je bio redovni profesor od 1978 do 1998. godine.

Dnevna bolnica za decu u Institutu za mentalno zdravlje (IMZ) u Beogradu od 2012. godine nosi ime našeg čuvenog dečjeg psihijatra prof. dr Svetomira Bojanina. Ova bolnica počela je rad 1998. godine i namenjena je dijagnostici i tretmanu dece uzrasta od 3 do 12 godina koja ima problem sa složenim razvojnim i emocionalnim problemima. Takođe, već dve godine Škola za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju u Subotici nosi ime “dr Svetomir Bojanin”.

Profesor Bojanin je u oblast psihijatrije dece i omladine uneo čitav niz novina: Socijalno-psihijatrijski pristup u psihijatriji razvojnog doba, stručnu oblast “Reedukacija psihomotorike” ili “Tretman pokretom”, ukazao je na oblast disharmoničnog razvoja i opisao kliničku sliku “razvojne konstruktivne dispraksije”, a u polju rada sa decom sa autizmom je postavio temelje savremenog pristupa.

Prof. dr Svetomir Bojanin je nakon penzionisanja na Institutu za mentalno zdravlje i na Defektološkom fakultetu nastavio da sarađuje sa kolegama iz drugih ustanova. Od osnivanja je bio član jedne od najstarijih nevladinih organizacija “Pomoć porodici” gde je predsednik stručnog saveta i konsultant za rani razvoj. Kao predavač i realizator stručnog usavršavanja o teškoćama u učenju je bio angažovan u organizaciji “Pomoć porodici” koja je registrovana za delatnost obrazovanja. U užem timu prof.Bojanina su prim.dr sci. med Ljiljana Abramović Savić, dr Violeta Nestorov i dr Stevan Nestorov.

Profesor Bojanin je godinama bio aktivan i u polju humanitarnog- milosrdnog rada pa sa tim ciljem svoje stručne savete pružao i u Pravoslavnom pastirsko-savetodavnom centru Srpske Pravoslavne Crkve Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Šira javnost ga je upoznala kao autora knjige “Škola kao bolest” u kojoj je iskazao svoje stavove o neprikladnom odnosu savremene škole prema mentalnom zdravlju dece i omladine koja ih pohađa. Posle analize promena u ovoj oblasti proteklih deset godina, i uvida da se kriza savremene škole ubrzano produbljuje, profesor Bojanin u knjizi “Tajna škole”, kao odgovor na ovaj izazov, predstavlja široj javnosti jedan model škole kakva bi ona trebala da bude, kao i celovitu analizu stanja u savremenom, pre svega domaćem, školstvu.

Saopštenje Centra za logopediju i ranu intervenciju dr Nestorov:

Preselio se u večnost naš veliki prijatelj i učitelj, prof.dr Svetomir Bojanin, dečiji psihijatar. Obogatio je našu naučnu zajednicu izvanrednim knjigama i originalnom metodom „Reedukacija psihomotorike“, a pre svega nas je obogatio ljubavlju, toplinom i temeljitošću sa kojom je prilazio svakom detetu, roditelju, svakom kolegi i prijatelju.

Zauvek ostaje u našem najtoplijem sećanju i u našim srcima uz obećanje da ćemo nastaviti tamo gde je on stao.

Zahvalni,

Prim.dr sci. med Ljiljana Abramović Savić, Dr Violeta Nestorov , Dr Stevan Nestorov sa porodicama i kolegama iz organizacije Pomoć porodici i iz Centra za logopediju i ranu intervenciju dr Nestorov.

Kurir.rs/zena.blic.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track