NARUKVICA PROTIV NASILJA! Neverovatna sprava doprinela nesagledivom procentu PADA BROJA NAPADA na žene!
Foto: Printscreen/RTS

Italijanski projekat

NARUKVICA PROTIV NASILJA! Neverovatna sprava doprinela nesagledivom procentu PADA BROJA NAPADA na žene!

Društvo -

https://www.kurir.rs/tag/1218/nasiljehttps://www.kurir.rs/tag/1218/nasilje a žrtve su najčešće žene, koje su stalno na oprezu kada izlaze iz kuće, bilo da treba da pređu nekoliko metara od metroa do vrata svog stana, bilo kada izlaze uveče sa prijateljicama i vraćaju se same tramvajem. Samo pre nekoliko dana jedna žena je napadnuta na stanici Termini u Rimu bez ikakvog razloga. Zbog toga, u toj zemlji sve više rastu zahtevi za uređajima protiv agresije koji mogu da budu narukvice i privesci, a koje su samo u prošloj godini spasile više od 300 osoba.

I mada se mediji sve više bave nasiljem nad ženama, nudeći rešenja kao i instrumente koji mogu da pomognu ženama da izađu iz opasnih situacija, nažalost, slučajevi femicida, silovanja kao i agresija nad ženama u Italiji su - svakodnevni.

narukvica
foto: Printscreen/RTS

Zato se sve više spominju narukvice „anti agresije“ koje su omogućile, u proteklih godinu dana velikom broju žena da nepovređene izađu iz opasnih situacija. Ono što iznenađuje jeste činjenica da i oko 20 odsto muškaraca koristi ove narukvice.

"Mi smo ovu narukvicu koja se za sada nalazi samo na italijanskom tržištu kreirali i patentirali u celoj Evropi. U poslednjih 18 meseci naša operativna centrala je intervenisala više od 300 puta i na taj način spasila preko 300 osoba. Kako funkcioniše ova narukvica? Vrlo je mala i lagana i osobe je mogu koristiti i kao narukvicu i kao privezak.

U slučaju opasnosti se pritisne tzv. dugme za paniku i potom se čuje jaka sirena od oko 110 decibela visoke frekvencije koja odmah privlači pažnju drugih ljudi ali i udaljava agresore. Nakon toga se poveže sa mobilnim i šalje više od 100 SOS poruka svim osobama koje je korisnik prethodno označio kao osobe kojima je potrebno poslati tu poruku sa tačnom lokacijom u realnom vremenu.

"Najvažnije je što naš operativni centar Civis zove osobu i ukoliko se ne javi u roku od 30 sekundi šalje policiju na tačno označeno mesto“, istakao je Pjer Karlo Montali, kreator narukvice protiv nasilja.

I mada najveći broj napadača pobegne već kada se začuje izuzetno jaka sirena koja ima toliku snagu da svako ko se nalazi u blizini od pet metara oseti bol u ušima, postoji i tzv. tihi alarm koji je veoma važan u slučaju nasilja u porodici kada je na neprimetan način potrebno signalizirati opasnost.

narukvica
foto: Printscreen/RTS

Najveći broj napada dešava se u večernjim satima i na otvorenom prostoru a sve je veći broj agresija i usred dana, oko 16 časova čak i onda kada na ulicama ima puno ljudi. Narukvicu protiv agresije je kupilo 82 odsto žena između 18 i 60 godina, a baterija traje čak 3 godine i nema bojazni da uređaj neće funkcionisati.

"Jedan od slučajeva koji su mediji detaljno pratili bio je slučaj devojke koju je na kanalima Navilji ovde u Milanu okružilo sedam muškaraca i ona se spasila zahvaljujući našoj narukvici. Ono što nas je iznenadilo jeste da se agresije i napadi dešavaju bilo gde i u bilo koje doba dana, dakle niko nije imun. Naši klijenti nisu samo žene, imamo oko 20 odsto klijenata muškaraca", rekao je Montali.

Zaista je porastao broj napada, dodaje, i nasilje se događa uglavnom u većim gradovima poput Milana, Rima, Torina, Napulja i Palerma, a i najveći broj napadača su Italijani,a ne stranci kako se misli.

Ističe da mu je palo napamet da napravi ovaj uređaj dok je jedne kasne večeri sam trčao po mraku u Parku Sempione i shvatio: "Da, to ja mogu, jedna žena sama ne bi smela: da trči u parku, i pomislio sam da je to nepravedno i da moramo nešto da uradimo da se i žene osećaju sigurno i mogu da rade iste stvari kao mi muškarci", rekao je Pjer Karlo Montali.

U Italiji, poslednji podaci za 2023. godinu svedoče o tome da je nasilje u porastu i da su žrtve uglavnom žene. Broj protiv nasilja, 1522 pozvan je prošle godine više od 30.000 puta. Naime u prošloj godini je u Italiji registrovano 295 ubistava, a 106 žrtava su žene.

U više od 90 odsto slučajeva žene su bile žrtve muškaraca. Hitna pomoć je prvo mesto u kojem se registruju žrtve nasilja, a 80 odsto struktura je otvorilo i odeljenja za žene koje su žrtve nasilja koja im garantuju lečenje, sigurnost i orjentaciju ka udruženjima koja im mogu pomoći.

RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track