PA ŠTA AKO NE LIČI NA MENE?! Ispovest žene koja je rodila bebu od doniranih jajnih ćelija: VTO, Tumane, Ostrog, akupunktura...
Foto: Shutterstock

emotivno

PA ŠTA AKO NE LIČI NA MENE?! Ispovest žene koja je rodila bebu od doniranih jajnih ćelija: VTO, Tumane, Ostrog, akupunktura...

Društvo -

Od prve bebe-lutke koju sam dobila kao dete maštala sam kako ću, kad odrastem, imati svoju pravu bebu, koju ću da oblačim, hranim i učim svemu što znam... Sada držim moje parče neba u naručju, koje je sve, pa čak i više nego što sam maštala - počinje priču za Kurir žena koja je malo pre Nove godine rodila bebu začetu uvezenim doniranim jajnim ćelijama, a to je drugo dete u Srbiji rođeno pomoću doniranog reproduktivnog materijala.

Ime žene znamo, ali ona ne želi da ga znaju svi, kao ni da pominjemo pol deteta. Želi samo da svi čuju njenu priču, a posebno žene koje su u istoj situaciji, a imaju rezerve i misle da dete koje bi rodile pomoću doniranog reproduktivnog materijala ne bi navodno bilo njihovo.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Nikad nije ni pomišljala da ne može i neće biti majka. Kad sve sredi i kad joj se sve u životu namesti kako je planirala, mislila je, biće red i na bebu.

- Nisam sumnjala da ću je imati, ali nisam ni žurila jer sam čekala pravo vreme, muškarca i okolnosti. I kad sam ih sve našla, naišla sam na poteškoće. Kako to meni, koja sve držim pod kontrolom, naučim sve i rešim svaki problem, ne ide da zatrudnim?! - kazuje ova mama, pa nastavlja:

- Ubrzo sam pokrenula sve pretrage i vodila i svoj i muževljev "karton": ginekolozi, endokrinolozi, hematolozi, urolozi, imunolozi... I ništa. Onda sam izašla iz okvira i krenula šire: alternativna, pa kvantna medicina, akupunktura... I opet ništa.

Uz to, ističe, kreću da se ređaju pokušaju vantelesne oplodnje (VTO) po raznim klinikama.

- Razgovaram, učim, osluškujem mišljenja ginekologa i embriologa. Polako prihvatam šta znači pad AMH (Anti-Milerov hormon, proizvodi jajne ćelije, prim. nov.) s godinama, čak mesecima, kao i rast FSH (folikulostimulirajući hormon, uloga mu je da stimuliše rast i funkciju jajnika, a visoke vrednosti mogu biti jedan od znakova gubitka funkcije jajnika, prim. nov.) - govori.

POSTUPAK ZA DONACIJU REPRODUKTIVNOG MATERIJALA O TROŠKU DRŽAVE

- žena mora da ima manje od 45 godina

- ako ima partnera, ne smeju da imaju zajedničko dete

- za donaciju jajnih ćelija žena nema očuvanu ovarijalnu rezervu

- za donaciju spermatozoida partner žene ima azospermiju (ne postoji mogućnost dobijanja sopstvenog reproduktivnog materijala) ili žena nema ni partnera ni dete

- RFZO finansira tri postupka VTO sa doniranim jajnim ćelijama, kao i tri stimulisana postupka sa doniranim spermatozoidima (iz jednog uvoza)

- RFZO finansira i tri krioembriotransfera za postupke sa doniranim materijalom (zamrznuti embrioni dobijeni uz doniran materijal)

- parovi/žene treba elektronski da se registruju na portalu E-uprave

- u roku od najviše pet dana dobijaju termin za komisiju

- stručnu komisiju čine ginekolog, embriolog, dipl. pravnik i dipl. psiholog i klasična komisija RFZO

- parovi/žene se opredeljuju u kojoj će klinici raditi postupak sa doniranim materijalom

- dobija se dozvola Uprave za biomedicinu

Ignorisala je ova žena, toliko željna deteta, sve pokazatelje da ovim putem nema šanse da postane majka.

Narodni front, porodilište
foto: Marina Lopičić

- Čitam i slušam od stranih i domaćih ginekologa niske stope uspeha s mojim AMH i godinama. Al' ne želim da priznam sebi da su mi zaista niske. Guram i dalje VTO sa svojim jajnim ćelijama, dok posećujem Tumane, Ostrog i primenjujem sve što čujem. Krivim doktore, muža, sebe. Kako meni, koja zdravo živim tako... - kaže i nastavlja:

- I onda odlazim na psihoterapiju. Tu shvatim da je moja želja za bebom jača od ega. Pa šta ako ne liči na mene?! Mnogo dece ne liči na svoje roditelje. Slušam prijateljske savete divnih doktora i muža, koji me vide kao majku, pa postavljam prioritet.

Kreće tad naša sagovornica u dogovore s klinikama u Pragu i Solunu za donaciju jajnih ćelija. U međuvremenu stiže sjajna vest na domaćem terenu - država, tačnije RFZO, potpisuje ugovor s bankama u Španiji i Danskoj za uvoz reproduktivnih ćelija. Shvata da to može da uradi u Srbiji i još o trošku države.

TRI NAČINA BIRANJA DONORA:

1. banka na osnovu vaših karakteristika predloži donora

2. vi birate donora ponaosob

3. označite filtere (npr. da bude viši od 180 cm, da ima plave oči...)

- Imamo sreće što je ovaj problem prepoznat kod nas. Zaključujem da je to znak, prijavljujemo se i ubrzo potom predivna ekipa doktora vođena znanjem i empatijom sjajnog ginekologa dr Jelene Mitrović Vugdelić na Odeljenju za artificijelne tehnologije "Narodnog fronta" sprema nas i vodi VTO. Prelep primer humanosti i profesionalizma. Ana Jeremić, načelnica embriologije u "Frontu", podrška nam je na ovom putu još od prvih VTO koje sam prošla sa svojim ćelijama. Inspirisana njenom posvećenošću i stručnošću prilikom unapređenja što muževljeve, što moje reproduktivne slike, odlučujem da uđem u proces donacije u "Frontu" - kaže novopečena mama.

Jajne ćelije stigle su iz Španije u februaru lane, postupak vantelesne oplodnje počeo je u martu, a trudnoća je potvrđena u aprilu.

- Devet meseci kasnije ja držim moje parče neba u naručju, koje je sve i više nego što sam maštala: zdrava, lepa, energična beba, kojoj sam ja udahnula život i svoju energiju - ističe.

Bonus video:

02:34

VEŠTAČKA OPLODNJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track