DVA UNUKA, DVE UNUKE, ĆERKA I SUPRUG NE RADE NIGDE! Porodica Milorada iz Avramice živi od njegove penzije, ali i od Crvenog krsta
Foto: Kurir televizija

pomoć crvenog krsta

DVA UNUKA, DVE UNUKE, ĆERKA I SUPRUG NE RADE NIGDE! Porodica Milorada iz Avramice živi od njegove penzije, ali i od Crvenog krsta

Društvo -

Zaječarski Crveni krst je jedna od retkih organizacija u Srbiji koja korisnicima Narodne kuhinje u selima vozi obroke.

Tokom pet radnih dana obiđu 150 porodica u 34 sela, što korisnicima puno znači u ovim hladnim danima.

Led je okovao zaječarsko selo Lubnicu. Na minus 10 nije lako ni kolima doći do pojedinih korisnika. Ali sredom 90. godišnja Baka Jana radosno dočekuje ljude iz Crvenog Krsta jer joj donose toplu hranu, hleb i ono što najviše prija, ljudsku reč:

Crveni krst
foto: Kurir televizija

- Samo snagu nemam da se poslušam, jer mnogo sam imala problema. Osim Crvenog krsta niko drugi me ne obilazi, samo moja unuka. Ona je u Zaječaru radi. Ona radi, sin radi. Ne može, zove me telefonom.

Sledeći korisnik narodnih kuhinja u razuđenom selu dolazi do glavnog puta da uzme hranu. On je dosta mlađi ali zbog bolesti nije mogao da radi. Živi sam i puno mu znači i malo povrća koje je dobio ovog puta:

Crveni krst
foto: Kurir televizija

- Mučim se. Operisan mi je kuk pa mi pomažu mi rođaci malo dok se ne budem oporavio. Drva su mi oni pomogli da donesem, malo spremili koliko mogu i tako.

Rudarsko naselje Avramica ima nekoliko višečlanih porodica na spisku. Milorad je nekada radio u rudniku pa iako je bez posla, kad god može radi sezonske poslove:

Crveni krst
foto: Kurir televizija

- Idem, radim privatno. Gde nađem, radim. Koliko mi daju, toliko. Ne pogađam se kao što pojedini rade. Dogovor čini sve.

Simići su sa unukom došli da preuzmu obroke za šestočlanu porodicu svoje ćerke:

Crveni krst
foto: Kurir televizija

- Dva unuka, dve unuke, ona i suprug. Ne rade nigde. Od materijalnog i od Crvenog Krsta što dobijemo, od toga žive. Pružimo koliko možemo. Ja sam u invalidskoj penziji. Koliko mogu, pružim. Šta ćemo? Borimo se nekako.

Uz pomoć grada Zaječara i Ministarstva za rad i socijalna pitanja, Crveni krst uspeva da obezbedi obroke za ukupno 600 korisnika, od kojih je skoro polovina u 34 sela. Ipak uvek znači po koji je donacija van onoga što je redovno.

02:55

DVA UNUKA, DVE UNUKE, ĆERKA I SUPRUG NE RADE NIGDE! Porodica Milorada iz Avramice živi od njegove penzije, ali i od Crvenog Krsta

- Prvo danas krećemo sa podelom povrća i voća u saradnji sa Bankom hrane iz Beograda. Ja se nadam da će to trajati tokom cele godine i da ćemo moći na ovaj način da pomognemo korisnicima Narodne kuhinje. Mi smo i pre nekih nedelju dana isto imali veliku podelu jaja i konzervi ribe itd. Tako da svaka pomoć je dobrodošla i ja pozivam sve da se jave Crvenom krstu i da podelimo zajedno građanima - rekao je Vladan Marković, sekretar Crvenog krsta Zaječar.

Tokom proteklih praznika Crveni krst nije zaboravio ni najmlađe korisnike Narodne kuhinje pa je podeljeno oko 360 novogodišnjih paketića.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:19

RADE ŽIVI BEZ KUPATILA POD VEĆ ISTRAJALIM KROVOM! Majstori se odazvali na poziv, ALI FALI MATERIJALA: Humanitarna akcija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja