"TROJE DECE MI SE SANKA NA GROBLJU, POKREĆEM PETICIJU AKO ZABRANE!" Nad kostima 8.000 žrtava ustaša, pa i Save Šumanovića VESELJE
Foto: Privatna Arhiva, sremskomitrovački portal

sramotno

"TROJE DECE MI SE SANKA NA GROBLJU, POKREĆEM PETICIJU AKO ZABRANE!" Nad kostima 8.000 žrtava ustaša, pa i Save Šumanovića VESELJE

Društvo -

Nad kostima nedužnih žrtava koje su ustaše i fašisti ubili tu, u Sremskoj Mitrovici u Drugom svetskom ratu, a među kojima su i znamenitog Save Šumanovića, deca se sankaju i vesele. To je izazvalo revolt javnosti, a Muzej žrtava genocida zatražio je da grad preduzme sve kao bi smesta prestalo skrnavljenje spomen-groblja, jednog od naših najvećih stratišta u tom ratu.

- Na zaprepašćenje javnosti, masovne grobnice u Sremskoj Mitrovici koriste se kao jedan od prostora za igru, razbibrigu, zabavu, sankanje i druge aktivnosti neprimerene masovnom gubilištu nedužnih civila. Pozivamo nadležne organe lokalne samouprave da hitno reaguju i zaštite ovo gubilište od daljeg skrnavljenja, ali i apelujemo na nesavesne i neodgovorne pojedince da bez odlaganja obustave neprimerene aktivnosti na prostoru Spomen-groblja - saopštio je Muzej žrtava genocida, na čijem je čelu Dejan Ristić.

Spomen'groblje, Sremska Mitrovica, Sava Šumanović
foto: Sremskomitrovački portal

Na ovom prostoru pored starog Savskog mosta streljano je, ubijeno i umrlo u mukama, prema zvaničnim podacima, 7.950 muškaraca i žena od 1941. do 1944.

- Streljali su žrtve uglavnom noću pred svetlima kamiona, ubijali ih i maljem, a potom polivali živim krečom. Bilo je i živih zakopanih. Oni koje su ostavili žive kopali su rake za sutradan, pa sutradan bili prvi na redu za ubijanje. I sad ljudi nemaju pijeteta prema tim žrtvama - roditelji dovode decu da se sankaju nad kostima! Te humke, odnosno bregovi su visoki i po pet-šest, pa i 10 metara, a kako je kod nas u Sremu sve ravno, jedino na tim humkama se može sankati. Ali ne treba po kostima. Da li ti roditelji i deca pomisle da možda gaze i po kostima svojih predaka koji su tako svirepo ubijeni?! Gde im je savest - kaže za Kurir Rada Korica, predsednik SUBNOR Sremska Mitrovica, čiji su ujak i stric u masovnim grobnicama.

MEMORIJALNI KOMPLEKS SPOMEN-GROBLJE

- 7.950 muškaraca i žena ubijeno

- 308 boraca narodnooslobodilačke vojske tu sahranjeno

- 20 bugarskih vojnika sahranjeno

- 18 vojnika Crvene armije

- 4 narodna heroja tu počivaju - Janko Čmelik, Stanko Paunović Veljko, Boško Palkovljević Pinki i Slobodan Bajić Paja

- 30. avgusta 1942. na tom mestu streljan je čuveni slikar Sava Šumanović

- uređen 1959. prema projektu arhitekte Bogdana Bogdanovića

- na 12 hektara površine

Sremska Mitrovica, spomen groblje
foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica

- zaštićen kao znamenito mesto od velikog značaja

- svaka humka posvećena je jednoj grupi streljanih, a na njihovim vrhovima je bronzana forma razigranih plamenova

- humke su grupisane oko pravougaonog centralnog dela, na kom su postavljena tri kockasta kamena obeležja

- na ulazu, desno od glavne staze, na uzvišenju od zemlje dominira urna od kovane bronze

- prilikom rekonstrukcije 1979. spomen-park dopunjen je sa još dve humke, a ispred centralnog dela dodat je lavirint od niskog rastinja, koji naglašava ulaz u svetilišni deo kompleksa, gde su zapravo masovne grobnice

Sremska Mitrovica, spomen groblje
foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica

- na tri kamene ploče uklesan je tekst Dobrice Ćosića - izvorno ispisan latinicom, a nakon restauracije 2012. ćirilicom, izbačena je reč "komunisti", a ispisana "rodoljubi"

Korica navodi i da Spomen-groblje ima obezbeđenje, koje plaća Grad.

- Zna se ko šta treba da radi i reguliše, a to obezbeđenje očigledno ne radi svoj posao - navodi Korica i dodaje da je pisao Zavodu za zaštitu spomenika kulture tražeći da reaguje.

Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, u čijoj nadležnosti je Spomen-groblje, kaže za Kurir da u ovom slučaju zavod nema osnova da reaguje.

Sava Šumanović
Sava Šumanovićfoto: Printscreen/RTS

- Zavod izdaje mere zaštite za čuvanje i održavanje spomeničkog kompleksa. Sankanjem se fizički ne devastira, ne ruši, niti lomi spomenik, te nema ni osnova da mi reagujemo. Tekuće održavanje je u nadležnosti Grada, sam kompleks ima i obezbeđenje, a postoji i komunalna policija - navodi Šulaja i dodaje:

TROJE DECE MI SE SANKA NA GROBLJU

Žena koja živi pored Spomen-groblja, a koja nije želela da joj navodimo ime, ističe da ima troje dece i da se stalno sankaju u Spomen-groblju.

- Moja deca su se tu sankala i uvek će se sankati! I sama sam kad sam bila dete. A gde drugde?! Gde kad je sve ravno?! Uostalom, nije ograđeno bodljikavom žicom, nije nigde napisano da je zabranjeno sankanje - kaže meštanka, čija deca su u trenutku našeg poziva bila u kući, jer "sneg se malo otopio, ostao sami led pa ne mogu da se sankaju na groblju".

Znaju, kaže, da im se deca sankaju po kostima ubijenih.

- Ali i cela Mitrovica je na kostima. Ako sad zbog tekstova našoj deci zabrane tu da se sankaju, ima peticiju da pokrenemo! Svi mi odavde, a i šire! Deca treba da znaju šta se tu dogodilo, svako malo starije dete to i zna. Ali deca treba i da slave radost i smeh, a ne smrt. Uostalom, da li su ti koji nas kritikuju ijednom došli na pomen, koji je svakog 6. septembra?! Evo, ja sam išla dok sam bila mlađa - navodi ova žena te dodaje da u masovnim grobnicama nema nijednog njenog pretka:

- Osim baba i deda kojima je neko streljan ili ubijen, ostali, mlađi, nemaju tako strašan odnos. Šta je bilo, bilo je, život ide dalje.

- Simbolika kompleksa, koji je uradio čuveni Bogdan Bogdanović, jeste pobeda života nas smrću. Ideja je da spomen-kompleks bude deo grada uklopljen u savremeni život s parkovskim uređenjem, ali pre svega kao memorijalni park. Informativne table govore o prirodi i karakteru mesta, koje je pre svega veliko stratište. Stilizovane humke, ispod kojih su grobnice streljanih, mesto su na kom uvek treba imati u svesti stravičnost zločina koji su se tu dogodili. Parkovski uređen prostor treba da podseti da život uvek pobeđuje. I ne bi moralo baš na mestu masovnih grobnica da se sanka, kako bi se pokazao pijetet prema žrtvama.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović nije odgovorila na pitanja Kurira.

Jelena S. Spasić

Bonus video:

00:50

MOLIM LJUDE DA SE UKLJUČE U REŠAVANJE PROBLEMA! Direktor KBC Kosovska Mitrovica: Nemamo zalihe lekova, a OSTAJEMO BEZ KISEONIKA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track