VELIKI PROTEST U VUKOVARU NAKON ŠTO SU HULIGANI PREBILI DEČAKE ZBOG EKAVICE! Zahtevi policiji i Hrvatskoj: Ovo od vas tražimo!
Foto: Privatna Arhiva

ovo nije pitanje nacionalnosti

VELIKI PROTEST U VUKOVARU NAKON ŠTO SU HULIGANI PREBILI DEČAKE ZBOG EKAVICE! Zahtevi policiji i Hrvatskoj: Ovo od vas tražimo!

Društvo -

Protest u centru Vukovara nakon što su navijači hulgani na pravoslavno Badnje veče pretukli grupu dečaka usred Vukovara samo zato što su govorili ekavicom, počeo je u ovom gradu.

Srpske dečake, blizance od 15 godina, zajedno sa četvoricom školskih drugova hrvatske nacionalnosti, iz čista mira napala je grupa od desetak pomahnitalih navijača zagrebačkog Dinama koji sebe nazivaju "bed blu bojsima" (BBB), a petorica ih je do sada uhapšeno. Na centralnom vukovarskom trgu okupio se danas veliki broj ljudi, a građanima su se obraćale žene, žene koje su i majke neke dece.

Vukovar
foto: Privatna Arhiva

- Danas smo se okupili u ime svih roditelja ovoga grada, nezavisno od nacionalne pripadnosti. Okupili smo se zato što želimo da su sva naša deca sigurna. Međusobno se ne moramo voleti ili pozdravljati, ali moramo znati da smo, kad izađemo na ulice našeg grada, sigurni. Naša deca moraju biti sigurna. Naposletku, od huligana i nasilja, moraju biti sigurni svi građani, bez obzira na godine - istakla je prva govornica i dodala:

- U prošlu smo subotu, 6. januara, oko 22.30, svedočili divljačkom napadu huligana u kom su pretučena naša deca, do neprepoznatljivosti. Na mostu, usred našeg grada, ovde blizu Trga, skupinu petnaestogodišnjaka presrela je skupina huligana, koji se skrivaju iza naziva navijači. Deca su pretučena. Tukli su ih nogama, šakama, po glavi, šutirali na podu. Jedan od dečaka ima frakturu lubanje i lica, drugi frakturu orbite s krvarenjem unutar glave i oka, hematom ispod oka, treći ima natučene zube i vilicu i hematome po cijelome tijelu, četvrtog su izudarali i pokušali baciti u Vuku, peti ima polomljeno jedno rebro, a drugo mu je napuklo... i oni koji su lakše ozleđeni su povređeni. Neka su deca završila u KBC "Osijek", a svi su pregledani u vukovarskoj bolnici.

Vukovar
foto: Privatna Arhiva

Ako sada prećutimo... Mi se ne bojimo!

- Mi se ne bojimo! - uzviknula je druga govornica, pa dodala:

- Očekivali smo glas razuma i s druge strane. Da se neko u ime navijača izvini, nazove, shvati šta se dogodilo. Izvinjenja nema, a više nam ni ne treba. U ovom gradu ima mesta za sve. Ako sada ne kažemo da je dosta, oni će naći novu metu za svoju mržnju. A to im nećemo dati! Nijedno dete Vukovara ne sme više ovo doživeti. Nijedno! Nisu ljudi preživeli ovaj rat da bi njihova deca ratovala. Ako vam se ratuje i tuče, nađite se negde na livadi pa udrite jedni po drugima. Vukovar ostavite nama. Deca ovoga grada žele se družiti, žele ići u školu, bave se sportom, sviraju... I niko ih nema pravo tući. Nikada više. A ako sada prećutimo i odustanemo, zaključajmo vrata grada i neka nas tuče ko hoće i kada hoće. A nećemo dati! Našu decu vam nećemo dati! Deca su zaslužila Vukovar bez straha, Vukovar dobrih ljudi.

Te večeri, istakla je, nisu istukli samo decu.

- Istukli su i nas roditelje. Istukli su Vukovar. Te večeri pale su sve maske. Pravi navijač neće detetu naneti teške povrede. Pravi navijač će se ograditi od huligana i nasilnika. Pravi navijač će sprečiti nasilje prema slabijem. Mi danas postavljamo nekoliko pitanja? Kako je moguće da se godinama toleriše nasilničko ponašanje u ovom gradu? Kako je moguće da većina huligana ima policijski dosije? Kako je moguće da imaju nekoliko kaznenih prijava, presuda i da dalje šetaju gradom, sa fantomkama? Ovo je kap koja je prelila čašu. Ovo je poslednji put da se dogodilo da neko, toliko stariji, digne ruku na Vukovar. Da, na Vukovar. U ovom smo događaju zajedno. I ovaj se događaj tiče svih nas.

Glas različitih nacionalnosti

Previše je ovaj grad krvi video

- Za ono što se sada događa deca nisu kriva. Kad čovek bolje razmisli, deca su jedino dobro koje je čovečanstvu ostalo. Sve drugo uništeno je u nastojanju da sitni ljudski stvor bude veći od misli, od reči, od Boga... Verovatno su neki mislili da će i ovo proći ispod radara, da će se pomesti pod tepih. Mi, ljudi, Vukovarci, ne smemo više ćutati. Nikada. Ovo je naš grad! Ovo je grad naše dece! Ovo je grad koji je zaslužio budućnost! Sad je dosta! Ovaj skup može promeniti puno toga. Ovaj je skup glas razuma. I emocija. Glas povređenih, pretučenih, glas različitih nacionalnosti. Ovo je glas nas, roditelja, koji ne damo nikome da nam određuje s kim će se deca družiti, gde ce izlaziti. Niko na nas ne sme ruku staviti da bi nas povredio. Niko! Previše je ovaj grad krvi video. Previše. A onda su roditelji u 2024. godini gledali krv svoje dece. Na mostu. U centru Vukovara - istakla je jedna od govornica.

Još jedna žena koja se obratila svojim sugrađanima istakla je zahteve ovog skupa.

- Tražimo hitno i bezuslovno pritvaranje preostalih napadača za kojima je raspisana poternica! Tražimo izricanje maksimalnih zatvorskih kazni za okrivljene kao opomenu da to više nikada nikome ne padne na pamet. Tražimo učestalije policijske patrole u gradu. Tražimo policijsko postupanje prema svakoj anomaliji u gradu. Tražimo da policija u svaku vukovarsku srednju školu pošalje svoje službenike i objasni učenicima koja je kazna za huligane. Jer, sada je sasvim jasno zašto se nisu bojali. Tražimo izmene kaznenog zakona u smislu maksimalnog pooštravanja kazni za gruba kršenja prava deteta - istakla je ona i zahvalila svima koji su došli i podržali ih, ali i onima i iz drugih krajeva Hrvatske i inostranstva koji su im pružili podršku ovih dana, a koji danas fizički nisu mogli biti uz njih.

Vukovar
foto: Privatna Arhiva

Zahvalila je i medijima što su izveštavali, ali i kazala:

- I molimo vas, vas medije posebno. Nemojte uzimati izjave od političara. Nemojte! Oni, ako su i došli danas, već u ponedeljak imaju priliku nešto poduzeti, promeniti i pokazati da im je stalo. Mi odustati nećemo i ovo nije poslednji skup. Živeo nam Vukovar i naša deca!

Bonus video:

05:52

VUKOVAR ĆE UVEK BITI KAMEN SPOTICANJA Kolar: Umesto da ga zaborave kao FAŠISTIČKI uzvik, i dalje ga KORISTE U POLITIČKE SVRHE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track