NASTAVNIK ZAPALIO DRUŠTVENE MREŽE: Ako me roditelj tuži inspekciji jer sam učeniku dao jedinicu, mogu li ja da TUŽIM RODITELJA?!
Foto: Shutterstock

polemika

NASTAVNIK ZAPALIO DRUŠTVENE MREŽE: Ako me roditelj tuži inspekciji jer sam učeniku dao jedinicu, mogu li ja da TUŽIM RODITELJA?!

Društvo -

"Samo me jedno interesuje - Ako roditelj tuži nastavnika inspekciji zato što je dao jedinicu učeniku jer nije hteo da odgovara, kome može nastavnik da tuži roditelja zbog lažne optužbe i narušavanje ugleda?", ovo je pitanje koje je na jednoj društvenoj mreži u grupi "Velika zbornica - grupa prosvetnih radnika" postavio jedan od nastavnika, a koje je izazvalo veliku polemiku u javnosti.

Mnogi prosvetni radnici u Srbiji žale se već godinama kako im je sve teže da održavaju disciplinu u učionici, jer đaci sve manje poštuju autoritet, a ujedno je i sve manje mehanizama kojim mogu da ih disciplinuju. Istovremeno, kako mnogi od njih navode, sve češće se suočavaju sa neodgovornim, a ponekad i neotesanim ponašanjem roditelja učenika.

Muke nastavnika koji je dao jedinicu učeniku razumele su mnoge njegove kolege:

- Redovno stanje. Neka ukinu ocenjivanje, ali i standarde i ishode. Čuvaćemo ih dok su im roditelji na poslu - ironičan je odgovor jednog od nastavnika, dok je drugi savetovao tuženog nastavnika da izgura tužbu do kraja.

studenti, prepisivanje, učenici, test, ispit
foto: Profimedia

- Apsolutno može privatna tužba, ali niko neće da se pozabavi odbranom svog ugleda i dostojanstva do kraja, lakše je kukati kako smo urušeni i šta ti ja znam - napisao je.

Bilo je i onih nastavnika, koji su pomirljivim tonom, savetovali nastavnika da dotično dete pokuša da motiviše da uči.

- Škola je obrazovno-vaspitna ustanova. Možda da se stavom: "Hajde, bori se za ocenu, ne odustaj", podstakne učenik da odgovara. Mi smo ipak njihovi uzori i treba da pokušamo. Ali u granicama. Ako ne želi, situaciju bih upisala u napomenu dnevnika i obavestila starešinu, ali bih popričala sa učenikom. Mislim da samo tako pokrivamo i ono ljudsko u nama i profesionalno. Teško je svima. I nama i deci. Dobijaju kontradiktorne poruke o vrednosti profesorske profesije, a mi smo tu da pokažemo svojim primerom da može i drugačije - samo je jedan u nizu brojnih komentara.

Bonus video:

03:17

NASTAVNIK IZNEO JEZIVU ISTINU: MI SMO KAO VREĆE ZA BOKSOVANJE! Kako zaštititi prosvetne radnike od nasilja u školi?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja