LEŽAO JE MRTAV 14 SATI, NIKO NIJE DOŠAO DA POTVRDI SMRT: Ćerka podnela krivičnu prijavu! Sutra tako može proći NEČIJE DETE!
Pokojni Marinko sa unukom (11) koja je celo veče bila sa njim, Foto: Privatna Arhiva

teške optužbe

LEŽAO JE MRTAV 14 SATI, NIKO NIJE DOŠAO DA POTVRDI SMRT: Ćerka podnela krivičnu prijavu! Sutra tako može proći NEČIJE DETE!

Društvo -

Moja sestra je tog 10. januara, kad je ocu pozlilo i kad je pao i razbio glavu, uputila brojne pozive Službi hitne pomoći u Bogatiću, ali niko nije došao. Ovo nije prvi put da lekari iz Bogatića ne izađu po nečijem pozivu na teren. Da su došli, moj otac bi možda bio živ! Morala sam da uzmem stvari u svoje ruke da se ovakva tragedija više nikome ne desi. Ako se nešto ne promeni, sutra tako može proći nečije dete!

Marinko Rudakov
Marinko Rudakovfoto: Privatna Arhiva

Ovako za Kurir priča Radica Rudakov, čiji je otac Marinko Rudakov (68) iz Glušaca kod Bogatića preminuo 10. januara nakon više uzaludnih poziva Hitnoj pomoći, zbog čega je ona juče u Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu podnela krivičnu prijavu protiv Doma zdravlja u Bogatiću i zaposlenih koji tog dana nisu pružili pomoć njenom ocu.

Teške optužbe

Krivična prijava
Krivična prijavafoto: Privatna Arhiva
Krivična prijava
Krivična prijavafoto: Privatna Arhiva

Podsetimo, kako je Kurir pisao, Marinku je pozlilo sat iza ponoći, zbog čega je pao i povredio se. Radičina sestra Zorica Rudakov, koja je to veče bila sa ocem, u više navrata je zvala Hitnu, ali tamo su joj poručili da ta služba ne izlazi na teren posle 19 sati. Otac je ležao mrtav 14 sati a da niko od nadležnih nije došao da utvrdi smrt, a da stvar bude gora, kako tvrde sestre, u izveštaju je navedeno da su izlazili na teren.

- Obe smo toliko potresene da se to rečima ne može opisati. Posebno sestra, koja živi u toj porodičnoj kući i koja je to sve videla, kao i njena deca od godinu, osam i 11 godina. Moj otac je ležao ukočen 14 sati, jedva smo ga i obukle, a oni nisu hteli da izađu ni smrt da ustanove, već sam ja morala da odem tamo - ogorčena je Radica, koja je oca sahranila 11. januara.

Direktorka Doma zdravlja

U toku vanredni nadzor

Direktorka Doma zdravlja u Bogatiću Mirjana Davidović rekla je juče za Kurir da je povodom ovog slučaja započet vanredni stručni nadzor.

- Očekujem da u utorak imamo kompletirane sve podatke u vezi sa ovim slučajem - poručila je ona kratko.

Milica Vasić, njen advokat, kaže za Kurir da je krivična prijava podneta za dva dela - neukazivanje lekarske pomoći i falsifikovanje službene isprave.

Krivična dela

Advokat Milica Vasić
Advokat Milica Vasićfoto: Privatna Arhiva

- Ovo drugo delo je zbog toga što su sestre dobile umrlicu na osnovu izjave, a niko nije izlazio na teren da utvrdi ni uzrok, ni čas smrti. Čovek je imao povrede, što se jasno vidi na snimcima i fotografijama koje mi posedujemo. U umrlici te povrede uopšte nisu navedene, već piše da je umro od totalno drugih stvari, što je i dokaz da ga nisu pregledali - kaže Vasićeva i dodaje da u ovom trenutku ne mogu da znaju od čega je Marinko umro, ali na tužilaštvu je da izvrši istragu.

ČINJENICE/Pitanja bez odgovora

- Da li su tačne tvrdnje da Služba hitne pomoći Bogatić ne izlazi na teren posle 19 sati?

- Zbog čega je to tako?

- Čija je to odluka i od kada?

- Šta da rade pacijenti ukoliko im je potrebna pomoć nakon 19 časova?

- Kako je moguće da DZ Bogatić izda smrtovnicu na osnovu izjave porodice o smrti, bez izlaska mrtvozornika na teren?

- Nadamo se da će tužilaštvo raditi posao u interesu svih građana i da će pravda izaći na čistac - poručuje ona i dodaje da su u pripremi i privatne tužbe protiv pojedinih lica u Hitnoj službi koji "po internetu vređaju oštećene". U Ministarstvu zdravlja juče nisu odgovorili na pitanja koja smo im uputili ovim povodom.

štampano izdanje 16.1.2024.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE NOVI STARS! DANAS UZ DNEVNO IZDANJE NOVINA KURIR

Kurir
foto: Kurir

Dnevne novine Kurir danas vam poklanjaju dodatak Stars.

Otkrivamo sve što poznati žele da sakriju, vruće vesti i stare tajne, plus čekaju vas ekskluzivni intervjui i paparaco fotke!

štampano izdanje 16.1.2024.
foto: Kurir

Bonus video:

00:14

Komšije iz Zemuna o mladiću koji je pronađen mrtav

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja