AKO HITNO NE ODE NA LEČENJE, ŽIVEĆE JOŠ 2 GODINE: Ognjena (6) doktorka ispustila na rođenju, za 2 nedelje mora da skupi 160.000 €
Foto: Budi Human

danas ima čak 14 dijagnoza

AKO HITNO NE ODE NA LEČENJE, ŽIVEĆE JOŠ 2 GODINE: Ognjena (6) doktorka ispustila na rođenju, za 2 nedelje mora da skupi 160.000 €

Društvo -

Ognjena Jerkovića (6) iz Beograda je kao bebu doktorka ispustila nakon porođaja i maltene od početka svog života ovaj dečak ima ozbiljne zdravstvene probleme. Njegova majka Marija Jerković rekla je da on ima čak 14 dijagnoza.

Peto je i najmlađe dete u porodici. Nažalost, tokom porođaja, usled traume koju je doživeo intubiran je, prebačen na respirator. Usled povreda koje je zadobio, njegov život je bio ugrožen a zdravlje trajno narušeno.

Ognjen Jerković
foto: Humanitarna fondacija Pokreni život

Nakon što mu je zdravstveno stanje postalo stabilno, prebačen je na Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije ’’Dr Vukan Čupić’’ gde je usledila detaljna dijagnostika. Specijalističkim pregledima je utvrđeno da Ognjen ima Dg.Q04.8 Malformationes cerebri congenitae aliae (mezijalna temporalna skleroza, kila mozga) G40.9 Epilepsia, F83 Disordines evolutionis specifici mixti (disharmoničan razvoj, mešoviti specifični poremećaji razvoja).

Usledila je svakodnevna borba... Fizikalne terapije, mnoštvo lekova koje Ognjen mora svakodnevno uzimati da bi preživeo.

U novembru mesecu Ognjen Jerković i njegova mama Marija Jerković otišli su na hitnu operaciju u Ameriku.

- On ima ogromne glavobolje kao da ga prži struja. Epi napadi ne prestaju. A još je i autističan. U SAD idemo zbog operacije mozga da bi mu prestali napadi i bolovi - rekla je njegova majka Marija ranije.

Ognjen, za Ognjena, budi human
foto: Budi Human

Bez adekvatnog lečenja, živeće još najduže dve godine... Do odlaska u Ameriku, Ognjen je imao 12 dijagnoza - neuralgiju trigeminus, epilepsiju, oštećenje 45 odsto mozga, sklerozu na mozgu, celijakliju, autizam, trombofiliju, astmu... pije 31 vrstu lekova, međutim, tamo su mu dodali još dve, tako da sada ukupno ima 14 dijagnoza.

Ognjen Jerković
foto: Humanitarna fondacija Pokreni život

Da stvar bude još gora, zbog duga koji imaju, vraćen je iz Amerike. Zastrašujuća prognoze je da će, ako se ne bude lečio na vreme, živeti još najduže godinu do dve dana.

"Ognjen samo leži i gleda u jednu tačku, ali je bar živ..."

U prve dve nedelje februara, Ognjen i njegova mama bi trebalo da se vrate za Ameriku, međutim, za to im je potreban novac.

Ognjen Jerković
foto: Humanitarna fondacija Pokreni život

Kako je rekla mama malog Ognjena, trenutno imaju dug od 160.000 dolara. Kad isplate taj dug, vraćaju se u Ameriku, ali im treba novih 300.000 dolara za lečenje. Prema njenim rečima, dug moraju da uplate do 1. februara. Kako je istakla, mali Ognjen samo leži i gleda u jednu tačku.

- Niti se igra, najviše je u krevetu, ima ogromne strahove, javljaju se halucinacije. Ima konstantne glavobolje. Ili leži i gleda u jednu tačku ili ustane pa malo šeta. Nije samostalan, ne zna ni da se obuče, ni da drži kašiku ili viljušku, nažalost nikada neće moći da bude samostalan, ali će bar biti živ. Ima šest godina i još je u pelenama, a inače je velika maza, samo bi da se grli i ljubi - kaže nam Ognjenova mama Marija.

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

00:50

Marko ce trčati 1.400 kilometara kroz pustinju Maroka da pomogne lečenje petogodišnjeg Maksima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track