SNEG IZ JEZERA UMESTO SA NEBA: Na ovoj srpskoj planini ski-pas više od 200 evra, a na najvećim padinama JOŠ SE NE SKIJA!
Foto: Kurir

skup sport

SNEG IZ JEZERA UMESTO SA NEBA: Na ovoj srpskoj planini ski-pas više od 200 evra, a na najvećim padinama JOŠ SE NE SKIJA!

Društvo -

Zime bez dovoljno snega posebno pogađaju skijališta na nižim nadmorskim visinama, ali posledice zagrevanja planete osećaju i ona iznad 1.500 metara. Tako već drugu zimu na Kopaoniku, našem najpoznatijem zimskom turističkom centru, manjka prirodnog snega.

Protekle zimske sezone bilo je svega 24 snežna dana pa je prosečna visina snežnog pokrivača bila tek 37,4 centimetra. Slična je situacija i početkom ove zime pa se uz rad sistema za veštačko osnežavanje padina i skijaških staza jedva održava oko tridesetak santimetara snega, mešavine što prirodnog što veštačkog.

Kopaonik
foto: Promo

Žičare i liftovi

- Uložili smo ogroman napor da na pomenuti način pokrijemo snegom i za skijanje uredimo više od 90 odsto našeg skijališta tako da je trenutno u pogonu 17 žičara i liftova koji pokrivaju 35 skijaških staza. Zbog nedostatka snega još se ne skija na najvećim padinama, poput Bele reke, Ledenice i Krčmara, a uskoro ćemo za skijanje urediti i Gvozdac, veoma zahtevnu stazu za skijaše - objašnjava Darko Jovanović, direktor ski-centra na Kopaoniku.

U prilog pružanja boljih usluga skijašima na ovoj planini sagovornik najavljuje novu investiciju pozamašnog novčanog ulaganja.

- Reč je o podizanju akumulacije koja će se puniti sa oko 15.000 litara vode, a nalaziće se na jednom od vrhova Kopaonika, između Karaman grebena i Malog karamana. To bi značilo čak za četiri puta podizanje kapaciteta sistema veštačkog osnežavanja. Realizaciju tog projekta očekujemo do početka narede sezone - ističe Jovanović.

Pored toga, ovde se pominje i nedavno planirana izgradnja još jedne gondole do Brzeća i uređenje treće staze Bela reka, kao i davno planirane gondole od ski-centra do vikend-naselja Treska, što bi uticalo na povećanje smeštajnih kapaciteta i znatno rasterećenje parkirališta u samom centru turističkog naselja.

Smeštaj papren

Na pitanje o sve učestalijim primedbama na visoke cene smeštaja, ugostiteljskih usluga i ski-karata i zbog toga "selidbu" skijaša u druge ski-centre, Jovanović nudi podatke:

Divčibare, skijanje
foto: Kurir.rs/S.S.

- Tokom decembra nismo zabeležili veći pad posetilaca Kopaonika čak ni u odnosu na zimu od pre dve godine, a sada u januaru, tokom školskog raspusta, svakodnevno smo imali oko 8.000 skijaša na stazama. Što se tiče navodno preskupih ski-karata, povećanja cene nije bilo dve godine, a sada smo dobili odobrenje od Vlade Srbije za 25 odsto više cene. Ali ponovo smo jeftiniji od skijališta, recimo, u Bugarskoj, pa čak i na Jahorini. Primera radi, cena naše šestodnevne ski-karte za odrasle je 25.250 dinara, a tu je i niz raznih popusta recimo za decu, za poludnevno skijanje...- kaže direktor Jovanović.

Kurir.rs/ Politika/ Preneo:S.Đ.

Bonus video:

02:26

KOPAONIK SKUPLJI OD FRANCUSKE! Sve spremno za skijanje, uz pomoć veštačkog snega! POGLEDAJTE KAKO TO IZGLEDA i ŠTA KAŽU TURISTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track