DODATNO OBRAZOVANJE ZA NAŠU DECU U GRČKOJ: Svečano otvorena Srpska dopunska škola "Sveti Sava" u Solunu
Foto: Privatna Arhiva

DODATNO OBRAZOVANJE ZA NAŠU DECU U GRČKOJ: Svečano otvorena Srpska dopunska škola "Sveti Sava" u Solunu

Društvo -

Ministar bez portfelja zadužen sa koordinaciju odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević večeras je u Solunu zajedno sa igumanom manastira Hilandar arhimandritom Metodijem i generalnim konzulom Jasminom Milačić otvorio Srpsku dopunsku školu „Sveti Sava“.

Ministar Milićević direktorki škole Antonini Miljković uručio je donaciju – lektire i bukvare za sve učenike ove škole, a prisustvovao je i činu svečanog osvećenja novih prostorija škole koje je obezbedio manastir Hilandar.

- Živimo u vremenima kada je važno sačuvati naš identitet i jezik, te je otvaranje Škole „Sveti Sava" u organizaciji Generalnog konzulata Srbije u Solunu i manastira Hilandara značajan korak u tom smeru. Ova škola ne samo što će pružiti našoj deci u Grčkoj dodatno obrazovanje, već će i biti mesto gde će oni negovati svoj jezik, kulturu i tradiciju, odnosno gde će gajiti patriotski duh. Omogućavanje našoj deci da gde god živeli uče svoj maternji jezik je naša zajednička obaveza. Kao ministar zadužen za dijasporu, iako dopunske škole nisu u mom resoru, kroz saradnju sa Ministarstvom prosvete činio sam sve da pomognem u njihovom radu. Đacima dopunskih škola širom Evrope podelili smo više hiljada knjiga – ćiriličnih bukvara i lektira – rekao je ministar Milićević. On je podsetio da je Sveti Sava, čije ime nosi ova škola, ostavio dubok i neizbrisiv trag u našoj istoriji.

1 / 8 Foto: Privatna Arhiva

- Njegova dela i misao i danas nas inspirišu da negujemo ljubav prema znanju, toleranciju, solidarnost i duh zajedništva. Svaki Srbin koji živi van Srbije ima važnu ulogu u očuvanju naše kulture, jezika i tradicije. Zato je od izuzetnog značaja da radimo zajedno, kao jedno ujedinjeno srpsko društvo, bez obzira na geografske i političke granice. Samo ujedinjeni, imaćemo snagu i moći ćemo da ostvarimo velike snove. Neka nam Sveti Sava bude vodilja u očuvanju našeg nasleđa, ugrađujući njegove vrednosti u svakodnevni život. Da budemo jedinstveni gde god živeli – zaključio je ministar Milićević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja