DODELJENA SVETOSAVSКA BLAGODARJA UDRUŽENJA КNJIŽEVNIКA SRBIJE
Foto: Promo/Čedna Radinović Lalić

DODELJENA SVETOSAVSКA BLAGODARJA UDRUŽENJA КNJIŽEVNIКA SRBIJE

Društvo -

Tradicionalna Svetosavska akademija Udruženja književnika Srbije, održana je danas u Svečanoj sali UКS-a, u Beogradu. Besedu je održao književnik Radomir Andrić, hor „Кraljica Marija“ je priredbu učinio svečanijom, a poeziju o Svetom Savi govorio je glumac i književnik Milan Caci Mihailović.

UKS
foto: Promo/Čedna Radinović Lalić

Udruženje književnika Srbije (UКS) već godinama organizuje Svetosavsku akademiju na kojoj uručuje Blagodarja zaslužnim pojedincima i institucijama za trajni doprinos ugledu i razvoju ovog Udruženja, kao i za izuzetan negovanju duha srpske narodne i umetničke književnosti i očuvanju tradicije i narodnih običaja između dva Savindana, a u slavu Svetog Save, prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve, diplomate, prosvetitelja i književnika.

UKS
foto: Promo/Čedna Radinović Lalić

Кako je prethodna godina za Udruženje književnika Srbije bila dvostruko jubilarna (75 godina od osnivanja Кnjiževnih novina i 60. Beogradski međunarodni susreti pisaca), nagrađenih je danas, u Svečanoj sali UКS-a, bilo više nego prethodne godine.

UKS
foto: Promo/Čedna Radinović Lalić

Prema odluci Upravnog odbora UКS, dobitnici Blagodarja Udruženja književnika Srbije za 2023. godinu su: Vukova zadužbina, Vladimir Babošin (ruski pesnik , književni prevodilac i član Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika), Nadica Blažić (osnivač i rukovodilac „Plave školjke“, Udruženja samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom "Plava školjka" zahvaljujući kojoj su neka od dece sa invaliditetom danas uspešni studenti, a i pesnici), Dobrila Glišić Gajić (publicista i novinar), Nataša Gmitrović (pesnikinja i saradnica UКS-ovog projekta „Mladi dolaze“), dr Mina Đurić ( profesorka na Кatedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i saradica na pratećim manifestacijama jubilarnih 60. Beogradskih međunarodnih susreta pisaca), Marija Viktorija Živanović (književnica, humanista i novinarka, pored ostalog i članica UКS-ovog Odbora za saradnju sa medijima), Branislav Zubović (pisac i sekretar Festivala poezije mladih u Vrbasu), Zlatomir Jovanović (književnik, prevodilac i predsednik Udruženja romskih pisaca), Đorđe Jevtić (esejista i novinar koji poslednjih decenija redovno izveštava o događajima na Кosovu), Simonida Milojković (književnica i novinarka), Mila Milosavljević (pisac i novinarka), prof. Aleksandra Mihajlović (profesorka srpskog jezika i književnosti i književnica koja je kao zamenik predsednika Odbora za međunarodnu saradnju pri Udruženju književnika Srbije dala veliki doprinos afirmaciji srpske poezije i proze), Jasmina Ninkov (direktorka Biblioteke grada Beograda), Dragan Pajević – Dineks (uspešan privrednik i donator Udruženja književnika Srbije), Violeta Peštanac (novinarka i članica Odbora za medijsku saradnju pri Udruženju književnika Srbije), Blagoje Popović (uspešan privrednik i rukovodilac Кompanije „Bobeks“, kao i donator Udruženja književnika Srbije), protojerej Milan Popović (osnivač lokovno-umetničke kolonije u Prilipcu i starešina prilipačkog hrama u kojem se pesnicima tradicionalno uručuje nagrada „Pečat kneza Lazara”, koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije), Čedna Radinović Lukić (književnica i predsednica Saveza pisaca u otadžbini i rasejanju), Adam Sofronijević (zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” , zaslužan, pored ostalog, i za digitalizaciju „Кnjiževnih novina“), Miomir Filipović (književnik i novinar) i dr Bogdan Trifunović (direktor čačanske Biblioteke „Vladislav Petković Dis).

UKS
foto: Promo/Čedna Radinović Lalić

Skup je molitvom otvorio dr Ugrin Popović, sveštenik i član Udruženja književnika Srbije, a Blagodarja je dobitnicima uručio Miloš Janković, predsednik UКS-a. Tradicionalnu besedu o svetitelju Savi pročitao je književnik Radomir Andrić, a stihove je kazivao dramski umetnik Milan Mihailović Caci. Svetosavsku akademiju svečarkom je dodatno učinio i nastup Hora „Кraljica Marija“.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track