CRKVENI KALENDAR za februar 2024. godine: Ovo su najvažniji datumi! Evo kada je CRVENO SLOVO i koji dan se obavezno posti
Foto: Printscreen, Profimedia

za vernike

CRKVENI KALENDAR za februar 2024. godine: Ovo su najvažniji datumi! Evo kada je CRVENO SLOVO i koji dan se obavezno posti

Društvo -

Crveno slovo u februaru je 12. februara, na Sveta tri jerarha, i 15. februara, na Sretenje Gospodnje.

Crkveni kalendar za februar.

Sveta tri jerarha

12. februara, srpska pravoslavna crkva obeležava Sveta Tri jerarha, hrišćanski praznik ustanovljen davne 1076. u čast svetaca Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. Sveta Tri Jerarha su krsna slava porodica, crkava, manastira, kao i esnafska slava bakalina. U srpskim krajevima pomenuti sveci se smatraju zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, hadnih i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju ovog dana, prognozira se kakvo će vreme u toku godine biti.

Sveti Mučenik Trifun

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 14. februara slave Svetog Trifuna. Ovaj veliki crkveni praznik slavi se i kao dan vina, posvećen mučeniku Trifunu. Sveti Trifun se smatra zaštitnika vinogradara i poljskih radova. U narodu se za ovaj dan vezuje mnoštvo raznih običaja i verovanja. Ako na Svetog Trifuna pada kiša, rodiće šljiva, a ako padne sneg, godina će biti kišna i rodna, a ako je vedro, godina će biti sušna.

Sveti Trifun
foto: Youtube Printscreen

Sretenje Gospodnje

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 15. februara obeležavaju praznik Sretenje Gospodnje, koji je posvećen danu kada je Bogorodica prvi put dovela Isusa Hrista u hram da ga posveti Bogu. Ovaj praznik slave pravoslavni vernici u Srbiji, Rusiji i u zemljama u kojima se Božić slavi 7. januara. Osim što se obeležava kao veliki hrišćanski praznik, 15. februar se od 2002. godine u Srbiji se slavi kao Dan državnosti. Sretenje Gospodnje je od suštinske važnosti za hrišćanstvo jer ukazuje na prvi susret Spasitelja Isusa Hrista sa ljudima.

Sveti Simeon i Ana

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 16. februara slave dan Svetog Simeona Bogoprimca i Svete Ane. Za Svetog Simeona se veruje da je zaštitnkik dece, dok se za Svetu Anu govori da je bila prva proročica koja je obznanila Jerusalimu da ima novog Mesiju. Na ovaj veliki praznik veruje se da se valja pomoliti Svetom Simeonu i Ani za sreću i zdravlje najmlađih, a ukoliko to učinite iskreno i od srca, oni će im podariti zdravlje, blagostanje i sreću u životu. Na ovaj praznik posti se na vodi.

Sveti Sveštenomučenik Haralampije

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 23. februara obeležavaju dan posvećen Svetom sveštenomučeniku Haralampiju, jednom od najvećih mučenika u istoriji hrišćanstva, poznat u narodu i kao "gospodar svih bolesti". Sveti Haralampije je veoma poštovan u narodu. Veruje se da je imao velike isceliteljske moći, zbog čega je i dobio nadimak "gospodar svih bolesti", pa je najveći broj današnjih običaja vezan za zdravlje i isceljenja.

Prepodobni Simeon Mirotočivi

Srpska pravoslavna crkva 26. februara slavi Svetog Simeona Mirotočivog, odnosno velikog župana Stefana Nemanju – osnivača dinastije Nemanjića, vladara, ujedinitelja i tvorca "nezavisne srpske države". Glavni običaj ovog dana jeste veliko slavlje, širenje radosti, muzika i pesma. To je dan šale, smeha, plesa i igri. Nekada su kolone dece išli ulicama i selima, šalili se, pevali i smejali - verovalo se da to odbija negativnu energiju. SPC slavi Svetog Simeona Mirotočivog 26. februara, na dan kada se upokojio.

Kurir.rs/ Žena.blic.rs

Bonus video:

02:18

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track