"OVAJ ZAKON NIJE U SKLADU SA ŽIVOTOM!" Advokat o tragičnom slučaju roditelja preminule bebe koji prolaze kroz BIROKRATSKI PAKAO!
Foto: Kurir Televizija

sporni zakon

"OVAJ ZAKON NIJE U SKLADU SA ŽIVOTOM!" Advokat o tragičnom slučaju roditelja preminule bebe koji prolaze kroz BIROKRATSKI PAKAO!

Društvo -

Aleksandar i Ivana Filipović, roditelji koji su doživeli tragediju kada je njihovo dete preminulo samo sat vremena nakon rođenja nastavili su da prolaze kroz veoma mučne situacije. Pravo na roditeljski dodatak im je ukinuto sa obrazloženjem da su odbili da vakcinišu dete.

Ovaj slučaj komentarisali su Ana Selak, advokat i dr Vladimir Jakovljević, dekan medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

- Za mene kao lekara na prvom mestu je uvek pacijent. Tako edukujemo svoje studente da su njihova sigurnost i zdravlje pacijenta na prvom mestu. Naravno, posebno je osetljiva situacija kada se radi o novorođenčadi, kada se desi ovako nešto kao što se desilo, uz celu ovu tragičnu konotaciju. Ne bih hteo da uvredimo osećanja tih nesrećnih ljudi kojima se ovako nešto desilo i da, s druge strane, pre nego što bilo koji nadležni organi daju svoj izveštaj, dam neki sud o tome kako su kolege radile svoj posao.

Vladimir Jakovljević
foto: Kurir televizija

- Generalno, ovo su par ekselans prava pitanja. U pitanju je birokratski problem i za pravnike je pitanje na koji način on treba da se reši. Za ove ljude je konstatovano da su odbili vakcinaciju bebe. Iako se vakcincija vrši jako rano, i u porodilištu, za sat i po vremena koliko je nažalost njihovo dete živelo nije moguće primiti vakcinu - rekao je Jakovljević.

Selak se saglasila da je u pitanju birokratski problem i istakla da je zakon koji reguliše pravo na roditeljski dodatak pun manjkavosti.

Ana Selak
foto: Kurir televizija

- Pravo nekada mora biti i logično. Ovaj propis nije ni logičan. Bojim se da vi i ja danas nećemo doći do odgovora zašto. To jeste pitanje pre svega za Ustavni sud, ali je i pre toga pitanje ovog zakona. Zašto? Ovaj zakon se pokazao prilično manjkav. Uveden je u naš pravni sistem 2017. godine. Od tada na godišnjem nivou mi smo videli neke odredbe koje nisu bile u skladu sa životom, da se tako izrazim - rekla je Selak i dodala:

05:22

OVAJ ZAKON NIJE U SKLADU SA ŽIVOTOM! Advokat o tragičnom slučaju preminule bebe, čiji roditelji trpe birokratski PAKAO!

- Apsolutno ste u pravu kada kažete da je ovo birokratski problem i ne smemo da imamo birokratski problem kada imamo toliko mehanizama da predupredimo te birokratske probleme. Ako imamo jednu normu koja kaže u redu, vakcinacija je neophodna da bi ste ostvarili pravo na roditeljski dodatak, moramo imati normu koja predstavlja neki izuzetak od ovog pravila. Taj zakon to ne poseduje.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:14

OPTUŽILI NAS ŠTO GA NISMO VAKCINISALI, A DETE NAM ŽIVELO SAT I PO! Roditelji prolaze kroz pakao, majku SUROVO uvredili

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track