PORODILJSKO TRAJE 3 GODINE A DECA IM SPAVAJU NA TERASI?! Kad je Dubravka rešila tu da živi, nije znala da imaju 20 padeža
Foto: Shutterstock

Zemlja vunenih čarapa u kojoj je pola godine dan, a pola noć

PORODILJSKO TRAJE 3 GODINE A DECA IM SPAVAJU NA TERASI?! Kad je Dubravka rešila tu da živi, nije znala da imaju 20 padeža

Društvo -

"Kad dobijete dete, prvo što vam kažu u porodilištu jeste da kupite vunene rukavice, kape, džempere, čarape, da se pokrijete i vi i dete od glave do pete, jer je to najbolji izolator za temperature tamo", ispričala je 2015, pre skoro 10 godina, Dubravka, Beograđanka sa Vračara koju je život odveo u Finsku, zemlju vunenih čarapa.

- Na minus 30 stepeni imate osećaj kao da imate metalni oklop na sebi koji vas stalno steže i nije baš lako živeti u Finskoj, ali uz jaku volju, želju i, naravno, podršku voljenih osoba sve se može pregurati, ispričala je tada Dubravka.

Podsećanja radi, Dubravka je 2015. godine u Beogradu održala predavanje "Priče sa severa", na kojem je približila Beograđanima navike i način života u Finskoj i izazvala veliko intersovanje sugrađana za nama neobične običaje Finaca.

Laponija, Finska, Deda Mraz, selo Deda Mraza
foto: Shutterstock

Tada je mladima pričala o tamošnjim gradovima, ali i objasnila je kako mogu tamo da studiraju jer su univerziteti besplatni, a jedino što je mladom čoveku potrebno jeste samo osnova za život. Jedina veća poteškoća u studiranju jeste jezik, jer imaju čak 20 padeža i teško ih je savladati.

Dubravka, koja je tada bila i mlada majka, podelila je te godine sa beogradskom publikom i iskustva o tome kako je to biti roditelj i živeti u tako hladnoj zemlji, te koje su prednosti i mane roditeljstva u Finskoj.

- Majke u Finskoj imaju prava da ne idu na posao dok dete ne napuni tri godine. Vrtići su bukvalno na svakom ćošku, koji uglavnom rade sa manjim grupama dece - ispričala je ona tada.

Finska, Mapa Finske
foto: Shutterstock

Tada mlada mama ispričala je i jednu zanimljivost, na koju je publika reagovala sa zaprepašćenjem:

- Ako niste znali, Finci ostavljaju decu dobro obučenu i ušuškanu da spavaju na terasama, a to čine zbog vazduha, ali i razvijanja imuniteta - ispričala je pa tada dodala i da Finci u kućama imaju saune u koje unose i tromesečne bebe.

Dubravka u Finskoj
Dubravka u Finskojfoto: Instagram Printscreen

- Odlično je za zdravlje, da se opustite i uživate u sauni, da malo zagrejete telo, a posle toga se, po izboru, možete se i valjati u snegu....

Za sam kraj, Dubravka je dodala i da je Finska zemlja u kojoj je pola godine dan, a pola noć.

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

00:27

Švedska i Finska podnele zahtev za članstvo u NATO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track