UČENICU SEDMOG RAZREDA IZ NIŠA TRI DRUGARICE S FANTOMAKAMA UDARALE KAMENOM U GLAVU: Devojčica žrtva torture zbog oblačenja i ocena
Ilustracija, Foto: Profimedia

UŽAS

UČENICU SEDMOG RAZREDA IZ NIŠA TRI DRUGARICE S FANTOMAKAMA UDARALE KAMENOM U GLAVU: Devojčica žrtva torture zbog oblačenja i ocena

Društvo -

Dve učenice sedmog i jedna učenica osmog razreda jedne osnovne škole u Nišu, maskirane fantomkama, pre nedelju dana presrele su jednu učenicu i krvnički je udarale kamenom u glavu samo zato što nije uskladila boju duksa s bojom ranca i što je dobila peticu iz nemačkog!

Ovo je za Kurir otkrio prof. dr Igor Novaković, zamenik predsednika Skupštine Grada Niša, a žrtva vršnjačkog nasilja je ćerka njegovog prijatelja. Novaković je najpre o ovom problemu pisao na društvenim mrežama, gde je naveo da ta devojčica duži vremenski period trpi nasilje, što verbalno, što neverbalno zbog garderobe, ali i odličnog uspeha u školi.

- Poslednji put su je, maskirane fantomkama, napale tri drugarice. Udarale su je kamenom u glavu što nije uskladila boju duksa s bojom ranca. Nekoliko puta su obaveštavani direktorka, psiholog, školska uprava, razredna, MUP... I ništa! Taj ćošak ne pokrivaju kamere?! Probao sam da pomognem. Nismo uspeli. Dete je uplašeno i ona će promeniti školu. Zlostavljači ostaju i naći će novu žrtvu. I posle se dogodi "Ribnikar" - napisao je.

Novaković je u razgovoru za Kurir rekao da se devojčica već ispisala iz te škole zbog torture!

- Napale su je tri devojčice na putu od škole do kuće. S jednom od njih išla je u isto odeljenje. Prethodno veče su joj poslale i preteću poruku na Instagramu da će dobiti batine ukoliko dobije peticu iz nemačkog. I dobila je peticu jedina. I dobila je i batine! - ističe Novaković.

 Igor Novaković
Igor Novakovićfoto: Printscreen Youtube

Kaže i da će na narednoj sednici Skupštine Grada Niša govoriti o problemu vršnjačkog nasilja, kao i da je škola dužna da vodi računa i kad se nasilje dešava izvan njenih zidova.

- Nije prvi put da ova devojčica doživljava nasilje, bilo ono verbalno ili neverbalno, roditelji su to prijavljivali, govorili su im: "Rešićemo, rešićemo", i na kraju je došlo do toga da je udaraju kamenjem po glavi! Išla je kod lekara, nosi zavoje. To se inače tretira kao treći stepen vršnjačkog nasilja. Ovo su sve propusti u nerešavanju ovog problema, sada je škola pod dnevnim nadzorom školske uprave i dužni su da načelniku svaki dan podnose izveštaj - navodi Novaković.

Vršnjačko Nasilje
foto: Shutterstock

Ističe i da je u pitanju veća grupa devojčica koje su se organizovale da maltretiraju ostale đake, bez obzira na pol:

- Zapanjen sam! Ćerka mog prijatelja nije htela ni da čuje da više ostane u toj školi, ispisala se i u novoj ustanovi je lepo prihvaćena.

Napale i u tržnom centru

Divljački nasrnule i na unuku uglednog niškog lekara

Žrtva ove grupe devojčica koja terorišu učenike je i unuka jednog uglednog niškog lekara koja se zbog nasilja pre godinu dana ispisala iz ove škole. Nažalost, time što je prešla u drugu školu nije se sklonila od nasilnica, jer su nju i njenu majku pre nedelju dana napale u jednom tržnom centru.

- Ona je išla u razred s jednom od nasilnica koje su napale nju i njenu majku. Više od 20 devojčica i četiri istetovirana starija čoveka između 30 i 40 godina išli su za njima po tržnom centru, pljuvali ih i vređali, one su plakale i pobegle su odatle - otkrio nam je Novaković. Pozvali smo tog lekara, koji nije želeo da govori o incidentu kako ne bi svoju porodicu ponovo izlagao bolu.

Zvali smo i školu, ali nam je rečeno da direktorka nije tu, kao i da nazovemo kasnije. Kada smo opet pozvali, rekli su nam da pitanja pošaljemo mejlom, što smo i učinili, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovore.

Prema informacijama kojima Ministarstvo prosvete raspolaže, među učenicama ove škole (za koje roditelj tvrdi da su učesnice incidenta) jeste bilo sukoba u prošlosti, zbog čega je škola u proteklom periodu sprovodila pojačan vaspitni rad.

- Kada je reč o incidentu koji pominjete, on se desio van škole, prijavljen je policiji od strane roditelja napadnute devojčice i policija, u skladu sa nadležnostima, utvrđuje okolnosti i vinovnike napada. Škola za sada nema potvrdu identiteta dece koja su učestvovala u ovom incidentu. Po dobijanju zvaničnih informacija škola će preduzeti dalje mere i aktivnosti u odnosu na učenike u skladu sa zakonom. Školska uprava Niš, pratiće postupanje škola, pružaće savetodavnu podršku školama, a u slučaju potrebe Ministarstvo će u školu uputiti prosvetnu inspekciju i prosvetne savetnike - naveli su iz resornog ministarstva za Kurir.

ČINJENICE

Treći nivo nasilja

- Fizičko: tuča, davljenje, bacanje, prouzrokovanje opekotina i drugih povreda, uskraćivanje hrane i sna, izlaganje niskim temperaturama, napad oružjem

- Psihičko: zastrašivanje, ucenjivanje uz ozbiljnu pretnju, iznuđivanje novca ili stvari, ograničavanje kretanja, navođenje na korišćenje narkotičkih sredstava i psihoaktivnih supstanci, uključivanje u destruktivne grupe i organizacije

- Socijalno: pretnje, izolacija, maltretiranje grupe prema pojedincu ili grupi, organizovanje zatvorenih grupa (klanova) koje ima za posledicu povređivanje drugih

- Seksualno: zavođenje od strane učenika i odraslih, podvođenje, zloupotreba položaja, navođenje, iznuđivanje i prinuda na seksualni čin, silovanje, incest

- Zloupotreba informacionih tehnologija: snimanje nasilnih scena, distribuiranje snimaka i slika, dečja pornografija

Bonus video:

00:23

Vršnjačko nasilje u Sremskoj Mitrovici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track