DETE S VARIČELAMA TREBA UTOPLITI DA ŠTO PRE IZBIJU! Beograđanka šokirana savetima lekara: "A da obuče nešto crveno?!"
Foto: Profimedia

polemika

DETE S VARIČELAMA TREBA UTOPLITI DA ŠTO PRE IZBIJU! Beograđanka šokirana savetima lekara: "A da obuče nešto crveno?!"

Društvo -

Male boginje su nakon deset meseci ponovo registrovane u Srbiji! U Beogradu je zaražen petnaestgogodišnji dečak koji nije primio obaveznu MMR vakcinu, a hospitalizovan je zbog zapaljenja pluća na Klinici za infektivne i tropske bolesti "Prof. dr Kosta Todorović", saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Epidemiolog dr Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, rekla je na TV Pink da je dete boginje dobilo najverovatnije od majke, koja ima slične simptome.

- Majka obolelog dečaka je pre njega imala simptome, upalu pluća i kod nje su dokazane morbile - kazala je dr Maris.

boginje, male boginje
foto: Shutterstock

Naime, zbog smanjenog obima imunizacije vraćaju nam se mnoge zarazne bolesti koje je smatrano da su iščezle upravo zahvaljući vakcinama. Naležni su zdravstvenim ustanovama dostavili predlog mera za pooštren nadzor nad malim boginjama na teritoriji Srbije (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta sa obolelim unutar 72 sata...)

Međutim, mnoga deca koja pohađaju vrtiće imaju i varičele koje se najčešće javljaju u ovo doba godine.

Povodom toga na društvenoj mreži X se pokrenula polemika nakon objave jedne majke koja tvrdi da joj je pedijatar dao nebulozne savete za dete.

- Pedijatar u Grockoj rekao da se dete sa boginjama utopli, ne izvodi napolje, da pre izbiju verovali ili ne?! 21. vek, a da obuče nešto crveno? I da se ne kupa - navodi se u objavi koja je pokrenula lavinu komentara.

Boginje, Male Boginje
foto: Profimedia

- Ne razumem u čemu je problem to što vam je rekao? Koliko znam boginje mogu da se iskomplikuju. Da sam na vašem mestu poslušala bih ga. Barem prvih nedelju dana. Za ovo izlaženje napolju opasno je više po druge, posebno za trudnice, ako ih nisu preležale - navodi se u prvom komentaru, dok u drugom stoji:

- Mene moja zavijala u crveni ćilim.

Sudeći po reakcijama neki roditelji smatraju da su ovo bapske priče.

- Zastarela priča. Mlako kupanje. I tapkanjem sušenje da se ne otkinu kraste. Ja u 45. sa dva deteta preležali prošle godine. A ne pitah boginje da li prepoznaju boje - piše u jednom od komentara.

Ovi saveti su se zasigurno ranije praktikovali.

- Pre 59 godina isto je rekao lekar mojim roditeljima. Imao sam šest meseci. Pretekao.

Bonus video:

03:24

BOGINJE MOGU DA SE ŠIRE I VEŠTAČKI Srpski epidemiolog podsetio šta se desilo 1978. DVE LABORATORIJE ČUVAJU VIRUS (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track