TRUDNICA ŠOKIRANA, DEČKO U AUTOBUSU PUŠI ELEKTRONSKU CIGARETU: Nije mogao da se strpi 4 stanice! Evo da li je to ZABRANJENO!

pušenje u javnom prevozu

TRUDNICA ŠOKIRANA, DEČKO U AUTOBUSU PUŠI ELEKTRONSKU CIGARETU: Nije mogao da se strpi 4 stanice! Evo da li je to ZABRANJENO!

Društvo -

Mnogi korisnici elektronskih cigarete puše u zatvorenom prostoru, iako to nekima smeta! Čak to rade i u gradskom prevozu, što je posebno zasmetalo jednoj trudnici iz Beograda!

Naime, ona je na društvenim mrežama opisala scenu iz gradskog autobusa na liniji broj 27.

- Upravo sam se vraćala autobusom 27 i dečko za susednim sedištem nije mogao da se vozi četiri stanice, a da ne puši elektronsku cigaretu. Rekla sam mu da nije okej da puši i da drugima smeta i da sam trudnica - navodi se u njenoj poruci koja je objavljena na storiju Instagram stranice "Serbialive Beograd".

pušenje, autobus, elektronske cigarete
foto: Printscreen Instagram serbialive_beograd

Kaže i da je prestao, ali uz tvrdnju da je dozvoljeno pušiti elektronsku cigaretu.

- Hoću da apelujem na mlade ljude koji puše elektronske cigare da nije okej i da mnogima smeta. Pored toga što često udišemo zagađen vazduh, ne moramo i tuđe cigare. Malo empatije i kulture nije na odmet - zaključuje se u njenoj poruci.

Šta kaže zakon?

Istraživanja pokazuju da zakon o zabrani pušenja podržava 75 odsto građana Srbije. Inače, aktuelna ministarka zdravlja dr Danica Grujičić zalaže se za izmene zakona kojim će se zabraniti pušenje i u svim ugostiteljskim objektima za ishranu, piće i smeštaj.

Takođe, stupanjem na snagu izmena Zakona o duvanu, od novembra 2023. su elektronske cigarete praktično izjednačene sa klasičnim te se zabrana pušenja u zatvorenim radnim i javnim prostorima, kao i u javnom prevozu odnosi i na elektronske cigarete.

Naime, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu upotrebe duvanskih proizvoda zabranjena je u zatvorenom radnom i javnom prostoru, kao i u javnom prevozu.

Istim zakonom je defisinano da duvanski proizvodi namenjeni pušenju su: cigare, cigarete, cigarilosi, rezani duvan za uvijanje, rezani duvan za lule, seckani duvan za vodene lule, "bidis", "kreteks", "stiks" i ostali duvanski proizvodi namenjeni pušenju u skladu sa zakonom kojim se uređuje proizvodnja i promet duvana i duvanskih proizvoda.

Sa druge strane, u pomenutom Zakonu o duvanu navodi se da su ostali duvanski proizvodi između ostalog i "duvanski proizvod koji se koristi za inhaliranje pare (aerosola) putem elektronskog uređaja za zagrevanje, duvanskog odnosno biljnog proizvoda, sačinjen tako da se prilikom upotrebe zagreva ali ne sagoreva", kao i duvan za oralnu upotrebu (snus), a od novembra 2023. tu su i srodni proizvodi, koji u smislu ovog zakona, jesu proizvodi sa ili bez nikotina, koji se ne sastoje od duvana, ali koji u pogledu drugih kriterijuma odgovaraju duvanskim proizvodima, i to: tečnost za punjenje elektronskih cigareta, biljni proizvodi za pušenje odnosno zagrevanje, nikotinske vrećice i proizvodi za vodenu lulu.

Iz ovoga proizlazi da su elektronske cigarete izjednačene sa duvanskim proizvodima, te da je njihova upotreba zabranjena u zatvorenom i javnom prostoru, kao i javnom prevozu.

Kolike su kazne?

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu predviđa i novčane kazne od 5.000 dinata za one koji puše u bilo kojem zatvorenom prostoru, kao i javnom prostoru u kome je pušenje zabranjeno, kao i ako puši u javnom prevozu, kao i u bilo kojem zatvorenom javnom prostoru koji služi kao čekaonica, odnosno stanica za dolazak i odlazak putnika u javnom prevozu.

Bonus video:

02:20

NE NASEDAJTE DA POSTOJE ZDRAVE CIGARE Dr Ana Petrović: Vejpovi i elektronske cigarete sadrže TOKSIČNE TEČNOSTI, koje idu u krv

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track