OPASNOST OD PODSTANARA KOJI OKUPIRAJU STANOVE! Advokat: Da bi se ubrzalo iseljenje potrebno je staviti OVU klauzulu u ugovor!
Foto: Profimedia

nesavesni podstanari

OPASNOST OD PODSTANARA KOJI OKUPIRAJU STANOVE! Advokat: Da bi se ubrzalo iseljenje potrebno je staviti OVU klauzulu u ugovor!

Društvo -

Kako se rešiti nesavesnog podstanara, problem je koji muči mnoge stanodavce i često završava tužbama, novinskim pričama i naslovima, ali se problem opet ponavlja. Kako rešiti ovaj problem, govorila je u emisiji Puls SrbijeTanja Damjanović Jašić, advokat.

Tanja Damnjanović Jašić
foto: Kurir televizija

- Kada ste zaključili ugovor o zakupu tog stana, vi ste njemu predali u državinu taj stan. Prema tome vi ne možete da ulazite u stan kako hoćete. Ukoliko je ugovor istekao, a on je nastavio tu da živi, ja pretpostavljam da je ugovor na određeno vreme bio, ako se stanodavci ni na koji način nisu bunili, u tom slučaju se ugovor o zakupu produžava na neodređeno vreme. U tom slučaju oni imaju pravo da otkažu taj ugovor o zakupu na taj način što će ga obavestiti da imaju određeni otkazni rok. Taj otkazni rok je po zakonu 8 dana, sad može da bude i duži vremenski period, zavisi kako je predviđeno ugovorom. U slučaju da ne želi da napusti stan dobrovoljno, tada stanodavac može da ga opomene, da će protiv njega podneti tužbu u nadležnom sudu - rekla je Damjanović Jašić i dodala:

03:00

OPASNOST OD PODSTANARA KOJI OKUPIRAJU STANOVE! Advokat: Da bi se ubrzalo iseljenje potrebno je staviti OVU klauzulu u ugovor!

- Ako nikakav dogovor ne uspe, onda mora da se obrati sudu, gde se traži tužba za isljenje.Dokazuje se pravni interes, vlasništvo tog stana, i prosto se dokazuje da više ne postoji pravni osnov po kojem to lice boravi u stanu. To znači da je ugovor istekao, ako je na određeno vrijeme ili da je dao otkaz, ili da prosto ne želi više da boravi u njegovom stanu, da ne plaća zakupninu, da ne plaća račune itd.

Ipak dogovor i tužba nisu jedina rešenja:

- Ranije kada su se zaključivali ugovori nije postala ta klauzula izvršnosti o kojoj smo pričali prethodnih puta kada ste obrađivali ovakve i slične teme. Ranije, znači, ukoliko nije navedena ta klauzula izvršnosti, onda je jedini pravni put tužba na opštinskom sudu gde može da se pokrene sudski postupak itd. Sada kada imamo klauzulu izvršnosti koja se stavlja u ugovor samim tim ugovor predstavlja izvršnu ispravu. To znači da nam ne treba presuda i možemo odmah da podnesemo predlog izvršitelju da se onda prinudno izvrši, da se prosto uđe u stan, da se izbace sve stvari koje ne pripadaju vlasniku stana, da se predaju ključevi.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

04:33

ZAKUCALA NA SOPSTVENA VRATA, A KAD SU SE OTVORILA DOŽIVELA JE ŠOK! Žena kojoj podstanar OTIMA stan NAPADNUTA na svom pragu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track