PATRIJARH PORFIRIJE URUČIO STIPENDIJE STUDENTIMA: Prosveta, prosvećivanje i obrazovanje u samoj prirodi Crkve
Foto: Printscreen/Instagram/patrijarhporfirije

PATRIJARH PORFIRIJE URUČIO STIPENDIJE STUDENTIMA: Prosveta, prosvećivanje i obrazovanje u samoj prirodi Crkve

Društvo -

Uručujući stipendije studentima u kripti hrama Svetog Save na Vračaru, poglavar Srpske pravoslavne crkve Patrijarh Porfirije rekao je da su prosveta, prosvećivanje i obrazovanje u samoj prirodi Crkve.

Patrijarh Porfirije objavio je na svom Instagram profilu da je u kripti hrama Svetog Save na Vračaru imao zadovoljstvo da uruči stipendije odabranim studentima završnih godina Medicinskog, Pravnog, Filozofskog, Elektrotehničkog, Mašinskog i Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

"Prosveta, prosvećivanje i obrazovanje su u samoj prirodi Crkve. U isto vreme, prosveta predstavlja jedan od najvažnijih segmenata svakog društva, svakog naroda. Zato i ne čudi što je naša Crkva od samih svojih početaka u svom narodu ne samo vodila brigu o prosvećivanju i obrazovanju svog naroda, nego je ulagala napore, gde god je to bilo moguće, u uslovima koji su bili mogući, da osnuje škole", istakao je patrijarh Porfirije.

Kako je naveo, Crkva je vekovni nosilac prosvetnog, naučnog i kulturnog identiteta srpskog naroda koja i večeras svedoči da je na tragu svetlih primera koji su lično pomagali školovanje mladih, osnivali škole i prosvetne zavode, čak visokog fakultetskog i univerzitetskog ranga, ili su to činili osnivajući dobrotovorne fondacije.

"Crkva je uvek i pokrovitelj, i inspirator, i ona koja vodi brigu o školi, o obrazovanju. Kako je bilo u samim počecima, tako je i kroz svu istoriju našeg naroda do naših dana", rekao je patrijarh Porfirije.

Na kraju obraćanja okupljenima, patrijarh je budućim lekarima, inženjerima, teolozima i pravnicima poželeo mnogo uspeha u budućnosti.

Kurir.rs/RTS

Bonus video:

00:36

Patrijarh srpski Porfirije u Hramu Svetog Save na Vračaru povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track