"PROTIV MALIH BOGINJA SE MORA VAKCINISATI I AKO IH JE DETE PRELEŽALO! "Epidemiolog iznosi razloge: Nisu u pitanju samo morbile
Foto: Kurir Televizija

kurir tv

"PROTIV MALIH BOGINJA SE MORA VAKCINISATI I AKO IH JE DETE PRELEŽALO! "Epidemiolog iznosi razloge: Nisu u pitanju samo morbile

Društvo -

Osmogodišnji dečak, treći oboleli od malih boginja pre tri dana je i hospitalizovan, ali ne zbog komplikacija bolesti, već zbog izolacije i praćenja njegovog stanja.

Nadležni ujedno ispituju i vakcinalne statuse osoba koje su bile u kontaktu sa obolelim dečakom. Pitanjem imunizacije jutros se bavila i novinarka Kurira Tamara Stanković koja je razgovarala sa dr Slavicom Maris, epidemiologom i načenik jedinice za zarazne bolesti.

Maris je istakla da je vakcinacija dece zakonski obavezna:

- Imunizacija je propisana zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i u ovom zakonu u članu 32 jasno stoji da roditelji, odnosno staratelji, ne mogu da odluče o vakcinaciji.

01:34

PROTIV MALIH BOGINJA SE MORA VAKCINISATI I AKO IH JE DETE PRELEŽALO! Epidemiolog iznosi razloge: Nisu u pitanju samo morbile

Na pitanje da li nakon preležane bolesti deca steknu imunitet dovoljan da ne moraju da se vakcinišu odgovorila je:

- Dete koje preleži neku bolest stiče imunitet za tu bolest i on može trajati nekoliko godina ili doživotno. Za veliki kašalj, zaštita koju ostavlja preležana bolest iznosi od 5 do 10 godina, nekada i 15. Tokom života može se više puta oboleti od ove bolesti. Za male boginje smatra se da ostavlja preležana bolest doživotan imunitet.

Tvrdi da je vakcinacija neophodna čak iako se bolest preleži.

- Ali ono što bih htela da naglasim, bez obzira što je dete preležalo, evo na primer male boginje, ono se mora vakcinisati jer u okviru te vakcine koja se daje deci imamo i druge zaštite od drugih bolesti. U ovom slučaju MMR vakcine imamo i zauške i rubele protiv kojih moramo se zaštititi. Slično je i sa velikim kašljem jer imamo polivalentnu vakcinu, imamo petovalentne, pet različitih bolesti uzročnika koje se daju u jednoj vakcini, odnosno četiri. Tako da svakako to dete se mora vakcinisati.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj devet za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:44

KAŽU DA SU SIMPTOMI STRAŠNI, A BOLOVI KAO POROĐAJNI! Zašto terapija za ovu RETKU BOLEST još uvek NIJE DOSTUPNA U SRBIJI?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track