PONOS KIKINDE: Matej Imbronjev, najbolji student Medicinskog fakulteta u Beogradu: Ako zbog ovoga hoćete da budete lekar, NEMOJTE!
Foto: Kurir/S.U.

Indeks pun desetki

PONOS KIKINDE: Matej Imbronjev, najbolji student Medicinskog fakulteta u Beogradu: Ako zbog ovoga hoćete da budete lekar, NEMOJTE!

Društvo -

KIKINDA - Matej Imbronjev iz Kikinde, student četvrte godine Medicinskog fakulteta u Beogradu, nedavno je zaslužio veliko priznanje. Uz još dvoje kolega, proglašen je za najboljeg studenta tokom protekle školske godine. Osim jedne devetke, njegov indeks pun je desetki:

Kikinda, Matej Imbronjev
foto: Kurir/S.U.

- Moj prosek je 9,92. Ne volim da pričam o proseku jer ocene nisu merilo znanja. Trudim se da ulažem u svoje znanje. To je zalog za buduću kliničku praksu. S druge strane, ovakav prosek vodi do stipendija. Dobitnik sam stipendije Fonda „Prof. dr Živojin Sudarov“. Takođe, dobitnik sam državne stipendije, ali i sredstava za podsticaj i razvoj mladih talenata Grada Kikinde. Odobrili su mi prošle godine jednokratnu novčanu pomoć. Kupio sam stetoskop i literaturu - kaže Matej i priznaje da ga je medicina oduvek interesovala:

Kikinda, Matej Imbronjev
foto: Kurir/S.U.

- U detinjstvu su mi omiljene igračke bili plastični stetoskop i neurološki čekić, a njime sam po kući, najčešće, udarao roditelje. U sedmom razredu osnovne škole, na časovima biologije, nastavnica Tatjana Čubrilo me je zaintrigirala za medicinu. Upisao sam Srednju stručnu školu „Miloš Crnjanski“ i kao svršeni farmaceutski tehničar izabrao budući poziv. I, evo me. Na našem cenjenom fakultetu, na kom studiraju devojke i mladići iz skoro svih krajeva sveta, ispite polažem kod vrhunskih stručnjaka. Nedavno sam položio ispit iz dermatologije kod šefa katedre i direktora Instituta, dr Miloša Nikolić. Izaći ispred takvog stručnjaka i položiti ispit sa najvišom ocenom, za mene je velika stvar- iskren je Matej.

Kikinda, Matej Imbronjev
foto: Kurir/S.U.

Saveti i zapažanja najboljeg studenta

Za medicinu se, uveren sam, čovek rodi. Stava sam da ne može neko da studira medicinu ako je ne voli. Ako nameravate da medicinu upišete samo zbog uzvišene titule doktora u našem društvu, preporučujem vam da to ne radite. Puno se uči, odricanja su velika. Iz ličnog iskustva mogu da potvrdim da se uz dobru organizaciju i volju, može stići u pozorište, bioskopsku predstavu, utakmicu ili na žurku- kaže Matej.

Ne bi mu, kako kaže, bio problem da se vrati u rodni grad i kao mladi lekar zaposli u kikindskoj bolnici. Ipak, prisutna je želja za usavršavanjem i napredovanjem:

- Voleo bih da odem u SAD ili u neku zapadnoevropsku zemlju, pre svega, zbog mogućnosti koje pružaju u medicini. Engleski i nemački jezik govorim kao maternji. Plastična i rekonstruktivna hirurgija me posebno privlači, dermatologija takođe. Kad je o internističkim granama, to su kardiologija i hematologija- nabraja Matej.

S. Urošev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track