"NAŠA DECA NE MORAJU DA IDU NA TRANSPLANTACIJU U INOSTRANSTVO" Sanja Radojević Škodrić: Dobro za decu, za donore i za naše lekare!
Foto: RFZO

"NAŠA DECA NE MORAJU DA IDU NA TRANSPLANTACIJU U INOSTRANSTVO" Sanja Radojević Škodrić: Dobro za decu, za donore i za naše lekare!

Društvo -

Dvoje dece dobilo je minulog vikenda bubreg svojih roditelja i novi život na transplantacijama u UDK "Tiršova", što je velika stvar i olakšanje umesto odlaska na ovaj komplikovani zahvat u inostranstvo. A sve to zahvaljujući saradnji sa londonskom bolnicom "Great Ormond Street Hospital for children".

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republiog fonda za zdravstveno osiguranje kaže za Kurir da su ove dve transplantacije obavljene u "Tiršovoj" upravo zahvaljujući Protokolu o saradnji između RFZO i "Great Ormond Street Hospital for children".

Sanja Radojević Škodrić
foto: Kurir TV

- Naša deca ne moraju da idu na transplantaciju u inostranstvo, već se operacije rade kod nas, što je za njih i za donore mnogo jednostavnije. Cilj ove saradnje je da se najmlađi pacijenti sa bubrežnim problemima identifikuju na vreme i da se transplantacija uradi u najkraćem vremenskom roku - navodi Radojević Škodrić i dodaje:

- S druge strane, za naše lekare ovo je izuzetna prilika da se usavršavaju i da uče od najboljih svetskih stručnjaka kako bi mogli samostalno da obavljaju ovakve složene medicinske zahvate.

Tiršova
foto: Zorana Jevtić

Podsetimo, u subotu je osamnaestogodišnja devojka dobila bubreg od oca, operacija je protekla dobro, a u nedelju je sedamnaestogodišnji dečak dobio bubreg od majke. Transplantacije bubrega od živog donora obavili su hirurzi iz "Tiršove" uz podršku stručnjaka iz Londona.

Bonus video:

08:54

IVANI SU PRESADILI BUBREG I DOBILA JE NOVI ŽIVOT! Posle uspešne transplantacije u Minsku, ovo je rekla za BORIŠU SIMANIĆA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track