KAFA 90, VISKI 200 DINARA! I ovo ima u Srbiji! Još je i banja, još i lekovita voda, a OVDE SKRIVENA!
Foto: Zorana Jevtić, Privatna Arhiva

džabalesku

KAFA 90, VISKI 200 DINARA! I ovo ima u Srbiji! Još je i banja, još i lekovita voda, a OVDE SKRIVENA!

Društvo -

Kafa 90 dinara, a viski 200! I sve to može i da sa pogledom preko zgrada, brda... s visine. Pa još može i kad se izađe iz bazena u kom je temperatura vode bezmalo 36 stepeni. Kupanje napolju usred zime! Neverovatno, ali postoji. I sve to u banji, koja kostobolju leči. Nije bez razloga poznata i kao kraljevska.

Lift-toranj
Lift-toranjfoto: Zorana Jevtić

Ribarska Banja parče je raja uvaljeno međ' padine Jastrepca. Za neupućene, samo je sinonim za rehabilitaciju nakon operacije kuka ili šloga na koju idu tamo neki rođaci, strine, tetke, babe... Ali, ko se ovde jednom obre, pa makar to bilo i slučajno, ponovo će doći. To već slučajnost neće biti. Nikako.

Ribarska Banja
foto: Zorana Jevtić

Kraj uskog puta kroz banju, a zapravo mestašce, na 30-ak kilometara od Kruševca, je na rampi Specijalne bolnice "Ribarska Banja". Nastale na mestu nekadašnjeg turskog kupatila, a uistinu rođene za vakata kralja Petra I Karađorđevića. Stari kralj ovde je često dolazio. Stare, ali sređene i ulickane vile odišu vremenom kraljevine.

Malo i pre kralja Petra, na mestu turskog hamama, dolazila je i kraljica Draga. Da u lekovitoj vodi pokuša lečiti neplodnost. Ali nije stigla ni da vidi ima li efekta. Smrt beše brža. Danas je tu moderan velnes centar, pa i kada kraljice Drage - uz sveće i miomirise, opuštanje u lekovitoj vodi vodi u neki drugi svet, daleko od svakodnevnih briga.

Pola sata u termalnoj vodi je prava mera u cugu. Više ne bi valjalo. I taman za pauzu. Tik do bazena, zapravo iznad njega vodi stotinak stepenika kralja Petra. Istih onih niskih, spravljenih spram teškog koraka starog monarha. Idu u visinu, među vile. A kroz jednu na vrhu brda, vodi dugački hodnik u kafe-bar "Vidikovac", na vrhu tzv. lift-tornja. Doduše može se i liftom kroz glavnu zgradu. Ali šetnja zaista prija.

1 / 6 Foto: Zorana Jevtić

Odozgo pogled puca na banju, na vrhove Jastrepca, pa i preko... I sve to za male pare. Cene da ne poveruješ! Domaća kaže 90 dinara, čaj isto toliko. Gazirano piće malo više od duplo toga. Ništa nije doskočilo do 300 dinara. Neverovatno, ali istinito u današnje vreme. Viski je 200, a onaj malo bolji 280. Čokoladna, "nugat", "Moskva" - najpoznatije torte mame iz vitrine. Parče 250 dinara. Uživanje moguće i danju, pa i noću, kad ovaj bar blješti kao svetionik.

Ribarska Banja
foto: Privatna Arhiva

Masa gostiju potegla i iz Beograda u ove praznične dane. Dva sata vožnje. Čudu ne mogu da se načude.

Ista priča i u restoranu u vili "Vojvodina", jer sve su ovde nazvane po delovima nekadašnje države. Supa 120 dnara! Jelo može i za koju stotinu... A sve gurmanluk. Termalna voda, bazeni gde su se i kraljevi kupali, masaže, hamam... , a tu, kod nas, pred nama...

Bonus video:

02:51

Svet očaran prirodnim bogatstvima Srbije prikazanim na Expo 2020 u Dubaiju: Ulaganja u banje za procvat naših najlepših regiona

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track