KOMISIJA VLADE SRBIJE ZA HILANDAR: Ove godine završetak svih građevinskih radova
Foto: Shutterstock

Ministarstvo kulture

KOMISIJA VLADE SRBIJE ZA HILANDAR: Ove godine završetak svih građevinskih radova

Društvo -

BEOGRAD - Komisija Vlade Srbije za manastir Hilandar konstatovala je danas da su tokom 2023. godine realizovani svi planirani radovi na objektima koji su izgoreli 2004. godine, saopštilo je Ministarstvo kulture, a da će tokom ove godine biti završeni svi građevinski radovi na njima.

Zamenik predsednika Komisije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, izjavio je da će zaključno sa ovom godinom biti završeni svi građevinsko-zanatski radovi na objektima koji su stradali u požaru, odnosno da će biti potpuno obnovljeni nakon dve decenije.

Komisija je na današnjoj sednici, kako se dodaje u saopštenju, navela da su završeni građevinski radovi na objektu Dohije, dok je u objektu Igumenarije završena statička sanacija i nastavlja se sa građevinskimr radovima.

U toku su i, kako je navela Komisija, složeni radovi na paraklisima Svetog Save i Svetog Dimitrija koji su takođe stradali u požaru.

Pored radova na obnovi delova manastirskog kompleksa stradalih u požaru 2004. godine, uporedo su nastavljeni radovi na unapređenju i izgradnji infrastrukture manastira, odnosno putne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, protivpožarne zaštite, grejanja, kao i izgradnji solarnog polja sa trafo-stanicama.

Komisija je navela i da je tokom 2023. godine nastavljeno sa aktivnostima na zaštiti i restauraciji pokretnog nasleđa manastira Hilandar: živopisa, predmeta likovne i primenjene umetnosti, starih i retkih štampanih knjiga, arhivske i bibliotečke građe, kao i predmeta etnografske zbirke.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track