KAPI ZA NOS I ŠUMEĆE TABLETE MOGU DA IZAZOVU I MOŽDANI UDAR: Zbog ove supstance i lekovi protiv prehlade imaju neželjena dejstva
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

NAJNOVIJE UPOZORENJE

KAPI ZA NOS I ŠUMEĆE TABLETE MOGU DA IZAZOVU I MOŽDANI UDAR: Zbog ove supstance i lekovi protiv prehlade imaju neželjena dejstva

Društvo -

Kapi za nos, tablete i šumeće tablete čija je aktivna susptanca pesudoefedrin, koje se tokom sezone raznih respiratornih infekcija zbog zapušenog nosa, povišene temperature, glavobolje i bolova u grlu kupuju u apotekama bez lekarskog recepta, mogu da izazovu ozbiljna neželjena dejstva, od kojih je moguća komplikacija i moždani udar.

U pismu zdravstvenim radnicima, u koje je Danas imao uvid, a koje su ovog meseca uputili Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) proizvođači lekova i nosioci dozvola za njihovo stavljanje u promet na teritoriji Srbije, stoji obaveštenje o rizicima od nastanka sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije (PRES) (epi napadi, poremećaji svesti i/ili vida, povraćanje, mučnina i fokalni neurološki znaci), i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije (RCVS) (nagla glavobolja zbog suženja krvnih sudova u mozgu, moždani udar) povezanih sa primenom lekova koji sadrže pseudoefedrin. Priložen je i spisak lekova sa zaštićenim tržišnim imenima, a koji su u širokoj upotrebi.

šumeće tablete, magnezijum
foto: Profimedia

- Prijavljeno je nekoliko slučajeva sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije povezanih sa primenom lekova koji sadrže pseudoefedrin. Lekovi koji sadrže pseudoefedrin su kontraindikovani za primenu kod pacijenata sa teškom ili nekontrolisanom hipertenzijom, kao i kod pacijenata sa teškim akutnim ili hroničnim oboljenjem bubrega ili bubrežnom insuficijencijom, jer ova stanja povećavaju rizik za pojavu PRES ili RCVS - navodi se u pismu zdravstvenim radnicima.

Kako se dodaje, simptomi PRES i RCVS uključuju iznenadnu intenzivnu glavobolju ili glavobolju poput "udara groma", mučninu, povraćanje, konfuziju, napade i/ili poremećaje vida, dok je glavna komplikacija RCVS ishemijski i hemoragični moždani udar.

- Pacijente treba savetovati da odmah prestanu sa primenom ovih lekova i da potraže medicinsku pomoć ako se pojave znaci ili simptomi PRES-a ili RCVS-a - dodaje se.

Prema istim informacijama, pseudoefedrin je, u kombinaciji sa drugim aktivnim supstancama, odobren za kratkotrajno simptomatsko ublažavnje kongestije (zapušenosti) nosa ili sinusa, uzrokovane običnom prehladom, gripom, alergijskim rinitisom, vazomotornim rinitisom i aerootitisom.

- Kod pacijenata koji su uzimali lekove koji sadrže pseudoefedrin prijavljeni su slučajevi PRES i RCVS koji predstavljaju ozbiljna stanja koja zahvataju cerebralne krvne sudove. U većini prijavljenih slučajeva došlo je do oporavka nakon prekida uzimanja ovih lekova i primene odgovarajuće terapije - naglašava se u pismu zdravstvenim radnicima.

Istovremeno, Radan Stojanović, profesor kliničke farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, dodaje da bi svi trebalo da budemo svesni da se praćenje neželjenih dejstava ne završava pojavom lekova na tržištu, već se ono prati i u takozvanom postmarketinškom periodu, odnosno kada su lekovi u upotrebi u širokoj populaciji.

kapi za nos
foto: Shutterstock, Ilustracija

- Ti lekovi se uzimaju kao kapi za nos, šumeće tablete ili tablete da bi se ublažili simptomi prehlade i gripa, a najučestaliji su zapušenost nosa, povišena telesna temperatura, glavobolja i bol u grlu. Uz to, uzimaju se i za pojedine alergije koje prate zapušen nosi, ali i drugi simptiomi.

S druge strane, zanimljivo je i da je u istom periodu i hrvatska agencija za lekove HALMED uputila isto pismo svojim zdravstvenim radnicima, uz spisak lekova sa zaštićenim tržišnim imenima, da su prijavljena istovetna neželjena dejstva na lekove koji u sebi imaju supstancu pseudoefedrin.

Kurir/Danas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track