13 ZARAŽENIH MORBILAMA, U BEOGRADU PRIJAVLJENA EPIDEMIJA! Zaraza može da se proširi na ostatak Srbije: Vakcinacija jedino rešenje
Procena je da jedna obolela osoba može da zarazi još 15 ljudi, Foto: Shutterstock

ALARM

13 ZARAŽENIH MORBILAMA, U BEOGRADU PRIJAVLJENA EPIDEMIJA! Zaraza može da se proširi na ostatak Srbije: Vakcinacija jedino rešenje

Društvo -

U Srbiji je u februaru registrovano 13 slučajeva morbila i to 11 u Beogradu, jedan u Staroj Pazovi i jedan u Novom Sadu! Lekari su prijavili epidemiju u prestonici za koju kažu da može da se proširi i na ostatak zemlje. Kao jedini spas ističu povećanje obuhvata imunizacije, pre svega po kalendaru obevtne vakcinacije!

Epidemiolog dr Slavica Maris, načelnica Jedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, najavila je juče za Kurir da će GZZJZ Beograd prijaviti epidemiju morbila u glavnom gradu.

- Mi svakodnevno imamo poneki novootkriveni slučaj što nam govori da je virus u cirkulaciji i da u narednim danima možemo očekivati i porast broja obolelih. Takođe, svakodnevno imamo sve više prijava sumnji na morbile koje se laboratorijskom dijagnozom ispituju na Institutu Torlak. Očekujemo još neke rezultate tako tako da ćemo zbog povećanja broja obolelih na teritoriji Beograda prijaviti epidemiju.

Strašno

Antivakseri i dalje lupaju gluposti

Dok u Srbiji brojimo sve više i više zaraženih malim boginjama, pojedini sugradani ne samo da i dalje odbijaju da vakcinišu svoju decu već neki od njih, po svemu sudeći, izbegavaju i da prijave da su im deca zaražena. Na Fejsbuku u grupi zloslutnog naziva "Nevakcinisana deca su zdravija od vakcinisane" objavljeno je šokantno pitanje jedne majke čije je dete navodno zaraženo malim boginjama.

- Da li neko zna privatnu dečju ordinaciju koja prima dete sa malim boginjama i koja daje opravdanje za školu, pošto smo neke zvali i ne primaju? - upitala je.

Ova objava otvorila je pitanje da li to znači da dete, iako zaraženo morbilama, nije bilo kod državnog lekara i još važnije - da li je dobilo odgovarajuću zdravstvenu negu i savete. Takođe, na društvenim mrežama druga majka upitala kako to da morbile baš uvek nađu nevakcinisane osobe.

Dr Maris kaže da kod dve obolele osobe majke i nevakcinisanog deteta nije bilo komplikacije.

- Izaženi su tipični simptomi bolesti. Imali su povišenu telesnu temperaturu koja je bila preko 38, ospu, curenje iz nosa, kašalj, povraćanje, konjuktivitis i malaksalost. Blaža je klinička slika kod majke nego kod deteta. Majka ima nepoznat vakcinalni status i može se pretpostavljati da je mogla primiti jednu dozu s obzirom na godine - kaže dr Maris i naglašava da morbile spadaju grupu najzaraznijih bolesti:

Slavica Maris
Slavica Marisfoto: Printscreen/K1

- Procena je da jedna obolela osoba može da zarazi još 15 ljudi. Četiri dana pre izbijanja ospe osoba je zaražena i može da ih prenese na drugu osobu. Najugorženija su nezaštićena deca koja imaju nerazvijeni imuni sistem. Vakcinacija i dovoljan obuhvat vakcinacije preko 95 odsto je jedino oružje za sprečavanje širenja bolesti.

Podsetimo, morbile se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom, a retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

ČINJENICE

Male boginje (morbile) - zarazno virusno oboljenje - simptomi: groznica, povišena telesna temperatura, pojava ospe koja se širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima - inkubacija traje od sedam do 18 dana - obavezna vakcinacija MMR-om - male boginje u dečjem uzrastu imaju višu stopu komplikacija i smrtnih ishoda za razliku od drugih bolesti u tom uzrastu - ono što se razlikuje kod drugih infekcija je kasna komplikacija, u proseku nakon sedam godina, kad može doći do zapaljenja mozga i smrti

Varičele (ovčije boginje) - javljaju se ospe na koži koje su često udružene sa povišenom temperaturom i malaksalošću - na početku infekcije varičele mogu pratiti glavobolja i povraćanje - mogu se pojaviti na svim delovima tela, na licu, telu, genitalijama i u usnoj ili nosnoj duplji - na početku infekcije, mehurići su ispunjeni bistrom tečnošću, a dan ili dva kasnije, njihov sadržaj postaje zamućen i žućkast, pa podseća na gnoj. Nakon što puknu, stvara se krastica koja u poslednjoj fazi otpada. - Aktivna imunizacija protiv varičele sprovodi se živom atenuiranom vakcinom posle navršenih 12 meseci života kod osetljivih lica, bez prethodno stečenog imuniteta

Velike boginje (variola vera) - ozbiljna i najčešća forma velikih boginja sa obimnijim osipom i višom temperaturom - prve dve nedelje od inficiranja bolesnik nema simptome - Na početku treće nedelje zaražena osoba će početi da se oseća veoma bolesno sa visokom temperaturom, jakim umorom, glavoboljom, bolom u leđima, bolom u stomaku, i povraćanjem. Na kraju treće nedelje, temperatura će opasti i osip se pojaviti u ustima i na licu. Osip će se onda proširiti na vrat, ruke, noge, stopala i dlanove na rukama. Osoba je najzaraznija kada se osip pojavi u ustima. - Za vreme četvrte nedelje, osip će da napreduje od plikova napunjenih tečnošću do plikova ispunjenih gnojem i krasti. - Za vreme pete nedelje, kraste će se zalečiti i početi da otpadaju. Velike boginje nisu više zarazne čim sve kraste otpadnu sa kože. Većina pacijenata sa velikim boginjama se oporavi, ali smrt se može desiti u čak do 30% slučajeva

Štampano izdanje 22.02.2024.
foto: Kurir

Bonus video:

01:11

OD ČEGA ZAVISI DA LI ĆE DETE DOBTITI BOGINJE: Dr Jelena objasnila kako da PREPOZNATE da li su vam deca zaražena (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track