DA LI TREBA DA SE SKIDA SAT PRE SPAVANJA? Dr Natalija upozorila na opasne situacije
Foto: Profimedia

DA LI TREBA DA SE SKIDA SAT PRE SPAVANJA? Dr Natalija upozorila na opasne situacije

Društvo -

Da li skidate sat kada odlazite na spavanje? Zapravo, u kojim kojim situacijama ga sklanjate sa ruke? Neki to rade samo kada se tuširaju, a ima onih koji to čine čim dođu s posla. Odmah uklone sav "aksesoar" koji im smeta da obavljaju kućne poslove.

Ali, ako nosite "pametan" sat, da li ova pravila važe? Jer, neke od funkcija ovih časovnika jesu i merenje pulsa, pritiska, broja koraka i slično... Bio on "pametan" ili ne, da li treba da se skida sat kad se ide na spavanje?

Prema rečima ruske doktorke Natalije Belove, uprkos tome što proizvođači preporučuju da se "pametni" satovi ne skidaju noću kako bi se pratio kvalitet sna, nivo zasićenosti krvi kiseonikom, puls i drugi parametri, lekari su ipak drugačijeg mišljenja, otkrila je za portal Pravda.ru.

Dr Belova je istakla da je nošenje bilo kakvog predmeta na zglobu 24 sata štetno, jer može loše da utiče na krvne sudove i nerve, posebno ako kaiš vrši pritisak na njih. Ako ga previše stegnete, krvni sudovi se pritiskaju do tačke da mogu da "puknu", što je i te kako opasno.

Takođe, stalno nošenje kaiša i sata može da izazove pojavu lezija na koži jer se prašina, prljavština, voda i raznorazne čestice kože talože ispod njih. Sve ovo predstavlja odlično okruženje za razvoj bakterija, pa čak i gljivica, a koje su izuzetno uporne i teško se leče.

Zbog toga je preporuka lekara da se noću skidaju ne samo "pametni" satovi, već i bilo koje druge vrste aksesoara - narukvice, nakit... Prema rečima Natalije Belove, nema smisla meriti svoje fiziološke parametre noću, dovoljno je da ih jednostavno pratite tokom dana.

(Kurir.rs/Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track