NEBESKA VIKENDICA - SVETSKO ČUDO SRBIJE! Srbin sa 12 godina projektovao ARHITEKTONSKO REMEK DELO, a onda sve GOLIM RUKAMA sagradio
Foto: Kurir tv

kurir televizija

NEBESKA VIKENDICA - SVETSKO ČUDO SRBIJE! Srbin sa 12 godina projektovao ARHITEKTONSKO REMEK DELO, a onda sve GOLIM RUKAMA sagradio

Društvo -

Odavnina smo se nagledali raznih arhitektonskih čuda. Jedno takvo upravo je u Beloj Palanci.

Vikendicu ni na nebu ni na zemlji sagradio je Miroslav Pavlović u svojoj 24. godini. Na nepristupačnoj steni, daleko od grada, a i od puta.

1 / 4 Foto: Kurir televizija

Ovu kuću naš junak je sagradio golim rukama, jer nije bilo struje, električne dizalice, mešalice, niti ičega savremenog što bi mu pomoglo u gradnji.

Do vrha stene trebalo je dopremiti materijal. Na stazi do vikendice nailazi se na vitlo, koje je Miroslav sam ručno napravio za potrebe izvlačenja materijala na stenu.

- Svaku mašinu koju koristim u građevinarstvu sam pravim - rekao je Miroslav.

Miroslav Pavlović, 300 čuda
foto: Kurir televizija

Teren nije dozvoljavao da se ova kuća gradi po arhitektonskim principima već se gradila od krova, pa ka temelju. Ima ovde materijala koji poseduje svaka kuća. Mada kako je Miroslav dopremio vodu, pesak, cement i kako je mešao malter bez struje i agregata?

- Nije bilo struje, a imali su mešalicu na gorivo. Mešalica se potom konstantno gasila. Jedne noći sam pošao i napravio ručnu mešalicu koja brže radi nego obična mešalica - istakao je Miroslav.

Miroslav Pavlović, 300 čuda
foto: Kurir televizija

Miroslav je rođen u selu Oreovac u blizini ove kuće. Čuvajući stoku u okolini, stalno je gledao stenu i kao dvanaestogodišnji dečak napravio projekat za kuću baš tu. Miroslav je 12 godina ubeđivao komšiju da mu proda stenu jer se nalazila na njegovom placu. Dečački san mu se ostvaruje u 24. godini a kuću je podigao za dve godine.

- Ja sam to projektovao, nigde kiks nisam napravio u izgradnji. Ja sam u 23. godini znao da zavarim i pod pritiskom. Ova kuća je izvarena od strane moje ruke. To je dar od Boga - rekao je Miroslav.

Miroslav Pavlović, 300 čuda
foto: Kurir televizija

Iako je završio samo 4 razreda osnovne škole. Miroslav je najtraženi građevinar u belopalanačkom kraju.

- Što ja projektujem, to traje. Zato me ljudi i traže. Sve što drugi majstori ne prihvate, ja prihvatim. Najbitnije je da bude funkcionalno, ako je funkcionalno, onda ima i estetiku. Kada krenem da gradim kuću od temelja do krova, ja tačno znam napamet šta i gde. Telefonom mogu da kažem čoveku kako da izvrši pripremu. Samo im kažem slušajte i ništa drugo - rekao je Miroslav.

Miroslav Pavlović, 300 čuda
foto: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj devet za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:50

ČUVENA SLIKA NAJSKUPLJEG SRPSKOG SLIKARA NAPOKON STIŽE U BEOGRAD! Direktorka muzeja progovorila o TAJNI vezanoj za ovo remek delo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track